Čavara: Ovo što će sada visoki predstavnik donijeti je mrvica što su raniji visoki predstavnici oduzeli Hrvatima

Vijest kako bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti bonske ovlasti te nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi mogle ići na ruku HDZ-u BiH kada je riječ o tzv. “legitimnom predstavljanju” izazvala je buru negativnih reakcija.

Po nekima, takva bi odluka mogla imati nesagledive posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

– To mogu promatrati samo kao jednu ozbiljnu prijetnju. Čini mi se da se ovih dana stavila meta na čelo međunarodnih predstavnika, prvenstveno na čelo visokog predstavnika. Jasno je da bi se određene službe trebale time pozabaviti. To je apsolutno nedopušten govor prijetnje i mržnje toliko da se probude svi oni koji su Srbi i Hrvati po zanimanju u službi takozvane građanske države – kazao je za RTV Herceg Bosne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Čavara je poručio Schmidtu da izvan snage stavi sve ranije odluke visokih predstavnika koje su, kako je kazao, “poremetile ravnotežu uspostavljenu vašingtonskim sporazumom, a onda potrebe za novim odlukama kada je riječ o Izbornom zakonu neće biti”.

– Ovo što će sada visoki predstavnik donijeti je mrvica što su raniji visoki predstavnici oduzeli Hrvatima – zaključio je Čavara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79