Čekali Lendu da se dogovore ko će biti predsjednik FBiH, on se nije pojavio

Dvoje kandidata za (pot)predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović uzaludno su čekali trećeg kolegu Refika Lendu u sali Parlamenta FBiH kako bi između sebe izabrali ko je predsjednik, a ko potpredsjednici FBIH.

Bradara je tokom obraćanja medijima uputila zahvalu zastupnicima oba doma Parlamenta FBiH.

“Kolega Stojanović i ja smo sačekali pola sata kolegu Lendu koji se nije pojavio na tom sastanku. Nama je jasno da je taj dokument jedan od izbornih materijala koji su potrebni kako bi se proces doveo do kraja. Treba biti uz to i odluka nas troje. Mi smo se dogovorili da sutra u 10:30 ponovno zakažemo sastanak i čekamo kolegu Lendu da se pojavi piše Klix.

Žalim jer je jedna pozitivna atmosferu koja je napravljena u parlamentu neiskorištena jer izborom predsjednika i potpredsjednika počinje proces imenovanja Vlade FBIH. Pred nama je jako puno posla i nadam se i pozivam kolegu Lendu da sutra dođe i da pokušamo napraviti dogovor u skladu sa Ustavom i svemu onome što su ustavna rješenja”, kazala je Bradara.

Stojanović je izrazio žaljenje što proces nije završen do kraja.

“Mislim da nam je potrebno da to okončamo zarad građana koji četiri godine žive u blokadi. Žalim što gospodin Lendo nije došao. Lendu pozivam da dodje kako bi uspostavili Vladu Federacije i implementirali većinsku volju građana”, istakao je kadar SDP-a.

Muamer Zukić iz SDA je stigao na press konferenciju i kazao da Refik Lendo nije znao i za sastanak ni za press konferenciju i da on “čeka dole u podrumu gdje se inače daju izjave za medije”.

“Lendo je za dogovor. Ne znam ko je organizator ovog pressa, da li je ovo skriveno nešto… Imenovanje Vlade FBiH ne može bez SDA i to je tako. Lendo nije znao za ovo, a nije tačno da se nije odazvao”, rekao je Zukić.

On je dodao da će Lendo sazvati sastanak, kao najstariji, u razumnom roku, vjerovatno u narednih sedam dana.

“To ne može biti sutra. Refik Lendo je za dogovor, samo u skladu s procedurama i ljudski, a ne na prepad”, poručio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79