Centralna banka nezadovoljna odlukom državne komisije o građevini u Hastahani, SDA podržala odluku

Centralna banka Bosne i Hercegovine je nezadovoljna zbog toga što joj nadležna državna komisija nije dala saglasnost za gradnju u sarajevskom parku Hastahana. S druge strane, sarajevska SDA je podržala odluku ove komisije.

Centralna banka je u reakciji napomenula da je obavezana da pronađe prostor u kojoj će biti njena Glavna jedinica u Sarajevu, te su poručili da u tome moraju istrajati.

Zabrinuti su zbog, kako su naveli, što nije prepoznat njihov interes nazvavši se jednom od najznačajnijih državnih institucija. Ocijenili su da im se krše prava, te smatraju da to nije dobra poruka.

“Kršenje temeljnog prava – prava na vlasništvo u postfestum mišljenjima i odlukama drugih institucija nisu dobra poruka”, zaključili su u Centralnoj banci.

“Još nismo zvanično primili mišljenje Komisije”

Tvrde da još nisu zvanično primili mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kojom predsjedava arhitekta Faruk Kapidžić, te da se zbog toga o njemu ne mogu izjasniti.

“Informacija o tome je objavljena na društvenim mrežama i u ovom trenutku se ne možemo izjasniti o pravnim posljedicama po prava Centralne banke kao zakonitog i savjesnog vlasnika parcele. Sačekat ćemo konačnu odluku Općine Centar (op. a. na čijem prostoru se nalazi park) u smislu rješavanja zahtjeva Centralne banke za izdavanje urbanističke saglasnosti”, naglasili su.

“Savjesni smo i zakoniti vlasnik parcele”
Podsjetili su da su dio zemljišta u ovom parku kupili u decembru 2019. godine, te tvrde da su to učinili u skladu sa važećim propisima, kao i dokumentima Općine Centar za koje su istakli da su još uvijek na snazi – Regulacionim planom i odlukom Općinskog vijeća.

“Savjesni smo i zakoniti vlasnik parcele, a kupoprodajnim ugovorom je jasno definisano da je zemljište kupljeno sa isključivim ciljem izgradnje poslovne građevine za potrebe Glavne jedinice Sarajevo”, potcrtali su.

Kako su saopćili, dio zemljišta koji su kupili je uvijek bio betoniran, te da se koristio kao parking. Shodno tome, nejasno im je kako to može biti nacionalni spomenik.

“Ostaje nejasno po kojim kriterijima se parking prostor, koji je važećim Regulacioniom planom predviđen za građenje, može tretirati kao nacionalni spomenik”, pitali su.

Najavili pravnu borbu
Najavili su pravnu borbu, ako se ne izvrši ono za šta tvrde da je dogovoreno ugovorom.

“Ukoliko iz bilo kojih razloga Općina Centar ne bude mogla izvršiti svoje ugovorne obaveze, Centralne banka će koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu legitimnih interesa jer je institucija dovedena u situaciju apsolutne pravne nesigurnosti, te je time kao zakonit vlasnik onemogućena da koristi nekretninu u svrhe u koju ju je kupila, iako je sve svoje ugovorne obaveze uredno i blagovremeno izvršila”, istakli su.

Napomenuli su da su zemljište kupili skoro godinu dana prije nego što će Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijeti odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva.

Sarajevska SDA podržala odluku Komisije

Kantonalni odbor SDA u Sarajevu je podržao odluku ove komisije, te su pozvali na pronalaženje, kako su naveli, najkvalitetnijeg alternativnog rješenja.

Također su pozvali i na zaštitu okoliša u glavnom gradu.

“Imidž modernih, urbanih i ekološki čistih gradova danas se mjeri količinom zelenih površina u njihovom centru što se direktno odražava na kvalitet života i zdravlje građana. Prostor užeg centra Sarajeva je ograničen slobodnim prostorom i prioritet svake vlasti, općinske ili kantonalne, mora biti okrenut povećanju kvaliteta života kroz uvećanje zelenih površina i formiranje novih parkova, a ne građevina”, saopćili su.

Suprotstavili su se i gradnji nebodera u pojedinim dijelovima grada, te su pozvali i građane da prate urbanističke planove aktuelne vlasti.

“Osim Hastahane, na području centra grada, na Marijin-Dvoru i uz pojas rijeke Miljacke, ne smije doći do gradnje tornjeva koji su rezultat želje za profitom, a nauštrb zelenih površina i čistog vazduha. SDA se predano zalaže za razvoj Sarajava, ali pod kontrolom struke i u interesu zdravlja stanovnika. Pozivamo građane Sarajeva da s punom pažnjom prate sve korake aktuelne vlasti, posebno one od kojih direktno zavisi naša i budućnost naše djece”, saopćili su iz SDA čiji su vijećnici glasali za gradnju ove građevine, kao i bivši načelnik ove općine Centar Nedžad Ajnadžić, također kadar SDA.

Podsjećamo, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije dala saglasnost za gradnju građevine Centralne banke u Hastahani jer su ocijenili da to “nije u skladu sa Odlukom Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajevo, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Također, Komisija je zaključila da i cjelokupno urbanističko rješenje za prostor Hastahane, prikazano u situacionom rješenju dostavljenog idejnog projekta nije u skladu sa spomenutom Odlukom”.

Načelnik Mandić ponudio alternativno zemljište

Načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (NS) je u martu ove godine ponudio Centralnoj banci Bosne i Hercegovine da se njihova građevina napravi na zemljištu u blizini zgrade Avaz Twist Tower. To se desilo nakon što su mnogi građani negodovali zbog mogućnosti gradnje u Hastahani.

Centralna banka, koja je kupila dio zemljišta u ovom parku, je odbila ovu ponudu. Zgradu, koja se trebala graditi na području Hastahane, projektovao je arhitektonski studio Grupa Arh iz Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79