Ceste FBiH: Kolika je šteta pričinjena na putnoj infrastrukturi još se ne zna

Ceste FBiH: Kolika je šteta pričinjena na putnoj infrastrukturi još se ne zna


Magistralna cesta M17 na dionici Jablanica – Grabovica ponovo je otvorena za dvosmjerni promet, ali uz ograničenje brzine i povremenu regulaciju saobraćaja signalizacijom, zbog sigurnosnih razloga. Završena je faza hitne sanacije ovog dijela puta.

Prošlosedmične poplave i klizišta koje su zahvatile Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton prouzrokovale su ozbiljna oštećenja na cestama u ovim područjima.

Javno poduzeće Ceste FBiH je obavijestilo da su evidentirali oštećenja na putevima do kojih je moguće fizički pristupiti. Međutim, na dijelovima poput magistralne ceste M17.5 prema Blidinju, oštećenja su zabilježena samo putem dronova, jer pristup nije moguć.

Iako još uvijek nije moguće precizno procijeniti štetu niti izraditi detaljan plan obnove, JP Ceste FBiH su već pokrenule hitne pregovore za izradu projektne dokumentacije koja će omogućiti izvođenje nužnih intervencija i popravki.

U proteklim danima, angažirano je nekoliko izvođača za interventne radove na sanaciji, čišćenju i uspostavljanju saobraćaja na dionici Konjic – Jablanica – Komadinovo vrelo.

Na dijelu M17 između Konjica i Mostara došlo je do više odrona, klizišta i velikih oštećenja puta. Najkritičniji dio nalazi se u Donjoj Jablanici, gdje se obrušio veliki dio kamenitog materijala na naselje i cestu, što je nažalost prouzrokovalo ljudske žrtve.

Iako je dionica Jablanica – Grabovica sada osposobljena za saobraćaj, zbog tekuće potrage za nestalim osobama u blizini ceste, odluka o potpunom puštanju u promet bit će donesena nakon što se osiguraju svi potrebni uvjeti u saradnji sa službama MUP-a, Civilne zaštite i Općine Jablanica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija