Četiri dana do izbora u BiH: Hoće li pravo na glasanje biti ugroženo hiljadama ljudi

Ostalo je još četiri dana do održavanja lokalnih izbora u BiH, a tri da se obave posljednje pripreme. Podaci s terena ostavljaju brojna neriješena pitanja i nedoumice o proceduri i načinu glasanja osoba u izolaciji.

Cjelokupan sistem u našoj državi za sada postaje sinonim za brojne nejasnoće s kojima se građani susreću, počevši od testiranja na koronavirus, perioda i rješenja o izolaciji, medicinskom zbrinjavanju ili tretiranju koronavirusa u kućnim liječenjima.

Plan glasanja u izolaciji na papiru savršen, u praksi prepun nedostataka

Kao da to nije dovoljno izazovno, dolazi i period održavanja lokalnih izbora gdje su te nejasnoće i nedovoljna komunikacija između nadležnih i građana sve više primjetne.

Ukoliko uzmemo u obzir podatak Ministarstva civilnih poslova da je u našoj državi trenutno aktivno nešto više od 31.000 slučajeva koronavirusa, postoji mogućnost da na desetine hiljada osoba ostane bez osnovnog građanskog prava u demokratiji, a to je da izađe na izbore i glasa.

Iako se danima priča o tome da su pripreme u toku te se prave planovi kako će glasati građani koji su u izolaciji jer su zaraženi ili se sumnja na to, rezultati tog rada su slabašni. Krenimo redom:

Naime, ako građanin koji je u izolaciji želi glasati na izborima, za to je dužan podnijeti zahtjev nadležnoj općinskoj izbornoj komisiji u općini kojoj pripada, a to može uraditi putem telefona, maila, faxa ili slanjem osobe od povjerenja koja će ga lično prijaviti.

Dalje, uz zahtjev je bitno priložiti dokaz da je osoba u izolaciji ili da je zaražena, u šta spada medicinski nalaz.

Nakon toga će se praviti spiskovi i planirano je da mobilni timovi odlaskom na kućnu adresu odnose registrovanim građanima glasačke listiće.

Sve navedene informacije ovako poredane djeluju sasvim uredu, ali u uređenim društvima, što se ne bi moglo reći za BiH, a o čemu govore i činjenice.

Dakle, sve ove stavke su problematične i upitno je kako će se taj dio procesa glasanja provesti na dan izbora u BiH. Za početak treba uzeti u obzir da građani koji su zaraženi ili se sumnja na to, zbog mogućih simptoma ili nedovoljne informatičke pismenosti nisu sposobni podnijeti zahtjev za glasanje iz kuće.

Osim toga, nigdje nije “plastično” objašnjeno niti na vidljivijem mjestu prikazano na koji broj telefona trebaju zvati i na koju mail adresu da se jave, već do takvih informacija trebaju dolaziti pretraživanjem po web stranicama općina.

Ovo je segment o kojem se trebalo misliti mjesecima ranije i osmisliti posebnu marketinšku strategiju i oglašavanje putem kojeg bi građane informisali o njihovim pravima, ali i obavezama tokom izbora.

Odmah nakon toga dolazi novi problem, a to je da se uz zahtjev za glasanje treba priložiti dokaz da je osoba zaražena i u samoizolaciji.

Spiskovi nisu ažurirani, rješenja o izolaciji kasne…

Kako je ranije za Klix.ba pojasnio predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar, tu postoji mnogo nejasnoća. Prvenstveno, rješenja o izolaciji u BiH kasne, tako da ih građani dobijaju i nakon što im istekne taj period, zatim, spiskovi se ne vode ažurno pa i novije informacije o broju i podacima zaraženih nedostaju.

S druge strane, građanima je omogućeno da uz zahtjev, ukoliko nemaju rješenje o izolaciji, prilože medicinski nalaz na kojem će biti navedeno da imaju simptome ili da su zaraženi.

Shodno tome kontaktirali smo doktoricu Anisu Bajramović iz Kriznog štaba KS koja nam je pojasnila da se taj medicinski nalaz inače ne dostavlja građanima, već samo rješenja o izolaciji koja uručuje inspekcija ili MUP.

“Građani u KS budu obaviješteni putem Vibera da su zaraženi, a ukoliko neko od građana nema tu aplikaciju, ljekar ih nazove i telefonski im saopšti tu informaciju i oni trebaju biti u stalnom kontaktu. Kada je riječ o ovoj situaciji u vezi s izborima, građani mogu podnijeti zahtjev doktoru porodične medicine da im iz medicinske dokumentacije izvuče podatke u kojima će biti navedeno zdravstveno stanje pacijenta, njegovi simptomi ili eventualno rezultat testa ukoliko je obavljen. Međutim, to je prepušteno volji doktora da li želi i može izdati takav nalaz. Ukoliko ga dobiju, građani u roku od 72 sata moraju dostaviti nalaz izbornim komisijama”, pojasnila je Bajramović.

Dakle i u ovom slučaju rješenje problema se nudi, ali nije provodivo. Uzevši u obzir to da građani nisu na vrijeme informisani o ovoj mogućnosti traženja izvoda iz medicinske dokumentacije, a sve zbog nedovoljno dobre međusobne komunikacije nadležnih, moglo bi se reći da je na hiljade građana izgubilo pravo glasa ukoliko već uz sebe nemaju rješenje o izolaciji.

A to je upravo sve izvjesnije s obzirom na to da treba 72 sata prije prijaviti i dostaviti dokumentaciju nadležnima, a do izbora je ostalo još četiri dana.

Osim toga, ne treba zaboraviti ni članove porodica zaraženog ili onog koji sumnja na to. Naime, njima bude savjetovano da prate simptome i da budu u izolaciji, a da pri tome ne budu testirani sve dok im se stanje ne pogorša.

Na kraju se postavlja pitanje da li će oni moći glasati jer prema svemu sudeći neće moći dobiti potrebnu dokumentaciju koju mogu priložiti kao dokaz, a s druge strane, ne mogu napustiti dom i glasati jer će se smatrati neodgovornim ili potencijalno zaraziti još osoba.

Mobilni timovi su posebna priča s obzirom na to da ni četiri dana pred izbore ne znamo koliko ih ima niti koliko će ih biti. I o tome smo ranije razgovarali s Bakalarom koji nam je kazao da općinske izborne komisije formiraju te timove i da najmanje jedan treba biti na području svake općine.

“Postoji još jedan problem, a to je što pojedine općinske izborne komisije ne mogu naći dovoljan broj ljudi koji žele da budu u mobilnim timovima. Mi smo obavijestili da bi bilo poželjno da bude barem jedan medicinski radnik među tri člana mobilnog tima. Procjene o broju mobilnih timova zavisit će i od broja zaraženih, ali i od broja izoliranih koji su podnijeli zahtjev”, rekao je tom prilikom Bakalar.

Time se odmah postavlja pitanje koliko će taj jedan ili dva pa i tri tima biti dovoljni da se obiđu sva domaćinstva kako bi građani glasali. U drugim zemljama, poput Amerike, takve pripreme su počele danima pa čak i mjesecima ranije pa je tako zabilježena i najveća izlaznost na izborima do sada, koja će biti upitna u BiH ukoliko ovaj već dovoljno neuhodani sistem “zakoči”.

Mobilni timovi nemaju dovoljno ni zaštitne opreme

Svjedoci smo da se mjesecima potencira da građanima drže distancu, nose masku i budu odgovorni, ali kako će se onda moći zaštititi od zaraze ukoliko svi mobilni timovi ne budu imali potrebnu zaštitnu opremu.

Naime, rečeno nam je da sve općine nisu udovoljile tom zadatku i da postoji mogućnost da do dana izbora svim mobilnim timovima ne bude kompletirana potrebna oprema.

Osim zaraženih, tu su i građani koji se ne nalaze u izolaciji i koji će također izaći i glasati na izborima. Ni u tom slučaju nije posebno objašnjeno kako će taj proces izgledati.

Također, postavlja se pitanje da li za njih nije osigurana posebna zaštitna oprema, a koja je, sudeći prema većem riziku od zaraze, bila prijeko potrebna.

Na kraju ostaje da se vidi na koji način će se održati ovogodišnji lokalni izbori u BiH, što će zapravo biti najbolji pokazatelj koliko je sistem u našoj državi (ne)uređen i (ne)organizovan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79