Christian Schmidt o otcjepljenju: Ne mislim da je to puka retorika

Christian Schmidt o otcjepljenju: Ne mislim da je to puka retorika


Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je tokom vanrednog sastanka s ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz je također dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH. Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju, koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

“Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako, svjedočimo provođenju političke agende, kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zvaničnici RS-a bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države BiH u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje”, istakao je Schmidt.

Dodao je da prava entiteta moraju biti zagarantovana te je istakao da se to već i radi.

“Svi u BiH imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije. Ovo su činjenice, ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti”, ističe Schmidt.

Kaže da međunarodna zajednica pažljivo prati da li u bh. entitetu RS poduzimaju aktivnosti, koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

“Međunarodna zajednica garantira postojanje države BiH, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje. Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglašava visoki predstavnik u BiH.

Kaže da su građani ove zemlje napravili iskorake ka pomirenju i suživotu, koji su prije 30 godina djelovali nezamislivo.

“Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti”, rekao je Schmidt nakon sastanka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija