Adnan Tulić osumnjičen da je od budžetskog kredita izgradio vilu pored Une

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je prije dva dana podiglo optužnicu protiv Adnana Tulića, zamjenika glavne kantonalne tužiteljice za Odjel za privredni kriminal, poreze i korupciju Unsko-sanskog kantona.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Livnu dana 05.07.2024. godine.

Po rješenju Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kao mjesno nadležan sud za postupanje po predmetnoj optužnici određen je Općinski sud u Livnu.

Adnanu Tuliću se stavlja na teret da je 19. jula 2022. godine, nakon objavljenog Javnog poziva za odobrenje kreditnih sredstava za kupovinu stana ili izgradnju individualnog stambenog objekta, svjesno podnio prijavu sa lažnim podacima. Iako je znao da ne ispunjava sve uslove, podnio je prijavu u kojoj je naveo da on i njegova porodica nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu.

Na osnovu prethodno zaključenog predugovora, Tulić je stekao vlasništvo nad stanom, ali je u prijavi naveo suprotno. Također je prikrio činjenicu da je ranije imao stan u vlasništvu, koji je prodao 2020. godine. Upravni odbor JU Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju odobrio mu je kredit u iznosu od 95.000,00 KM, koji je isplaćen u dvije tranše do 12. oktobra 2022. godine.

Iznos kredita je potom utrošen za izgradnju objekta za drugu namjenu, a ne za rješavanje stambenog pitanja, te je objekat registrovan kao kuća za odmor i za pružanje ugostiteljskih usluga.

Riječ je o vili koja se nalazi na obali rijeke Une u Lohovu kod Bihaća.

Tulić je optužen za obmanu prilikom dobivanja kredita, a predmet će se voditi pred Općinskim sudom u Livnu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79