Radnici BHR1 ogorčeni na smjenu urednice Enise koja je pustila pjesmu “Branioci Sarajeva”

Radnici BHR1 ogorčeni na smjenu urednice Enise koja je pustila pjesmu “Branioci Sarajeva”


Dejanu Kerleti, direktoru BHR1 zasmetale su pjesme iz perioda rata u BiH, konkretno stvaralaštvo Nazifa Gljive, te je zbog toga Enisa smijenjena. Tim povodom su članovi Muzičkog programa BH Radija 1 uputili saopštenje Kolegiju BHR1 u kojem su napisali:

“Muzika u programu BH radija 1 ima značajno mjesto i čini najmanje 70% cjelokupnog programa. U Muzičkom programu su eksperti iz različitih muzičkih žanrova i dominantno visoko educirani kadar iz te oblasti sa višedecenijskim uredničkim iskustvom. Svi imamo osjećaj za mjeru i sliku našeg društva.

“Slučaj” emisije urednice Enise Hajdarević-Šojko, koja ove godine puni 30 godina izuzetno uspješnog, profesionalnog rada u kojem joj je, kao i svima nama, vodilja upravo misija javnog servisa u integraciji bosansko-hercegovačkog društva, promociji kulturne baštine naše zemlje, za nas je šokantan i potpuna zamjena teza.

Oglasio se Nazif Gljiva nakon što mu je zabranjena pjesma na BH Radio 1: “Direktor mlad levat se zaletio”

Koga to ugrožava pjesma u kojoj se pjeva o ljubavi prema svojoj zemlji i njenom glavnom gradu, emitovana kao dio portreta umjetničkog stvaralaštva autora i kompozitora? Otkako postoji BH Radio 1 (od 2001. godine), nije postavljeno pitanje emitovanja ovog djela muzičkog stvaralaštva koje je i predmet izučavanja inostranih, kao i domaćih naučnika.

Gdje su ta pisana akta u kojima je zabranjeno govoriti i pjevati i o tom tragičnom vremenu, a osobito kad u tim pjesmama nikoga ne vrijeđate? …ima još puno pitanja. No to je sve samo odraz duboke krize kako u našem društvu, tako i u samom BHRT-u.

I pitanje opstanka i egzistencije naše kuće je između ostalog rezultat onih politika koje ovu zemlju ne žele ni u njenom nazivu ni u njenom bitku. Mi smo uz našu koleginicu Enisu Hajdarević-Šojko prije svega u odbrani profesionalnog digniteta, a potom i kao ljudi koji vole svoju domovinu i misiju kuće u kojoj svi vrijedno i požrtvovano radimo. Zahtijevamo jasne smjernice u PISANOJ FORMI o tome kakav je stav BHRT-a i spisak zabranjenih pjesama u programu BH radija 1.

Ovo je urednica BH Radija koja je smijenjena jer je pustila pjesmu “Branioci Sarajeva”

I da dodamo, apsurdna je i ponižavajuća odluka krnjeg Kolegija o davanju ingerencija uredniku Religijskog programa, pored kvalifikovanih višedecenijskih radnika u našoj Redakciji.”

Kao što su članovi muzičkog programa i napisali u svom saopštenju “koga to ugrožava pjesma u kojoj se pjeva o ljubavi prema svojoj zemlji i njenom glavnom gradu, emitovana kao dio portreta umjetničkog stvaralaštva autora i kompozitora?” – piše Smartinfo

Direktor BHR1 smijenio urednicu jer je puštala patriotske pjesme: “Najveći im problem Nazif Gljiva”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija