Christian Schwarz-Schilling: Od Schmidta očekujem da će donijeti pravu odluku o izbornom zakonu

Danas u Sarajevu je održana promocija knjige bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schwarza-Schillinga, prilikom koje se osvrnuo i na aktualne političke teme u BiH.

Kada je riječ o izbornom zakonu, Schwarz-Schilling je ponovio svoj prethodno iznesen stav rekavši: “Imam potpuno povjerenje u gospodina Schmidta”, te dodao kako je siguran da će visoki predstavnik donijeti pravu odluku koja će biti u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Što se tiče bonskih ovlasti i da li visoki predstavnici imaju određene instrukcije ili preporuke da li ih smiju koristiti, Schwarz-Schilling je odgovorio da ne postoje nikakva ograničenja niti instrukcije po tom pitanju te da je dobro to što se visoki predstavnik Christian Schmidt odlučio da ih upotrijebi.

Na pitanje šta misli o pritiscima koji imaju za cilj ukidanje OHR-a Schwarz-Schilling je poručio da bi “sada bio najgori trenutak za ukidanje OHR-a” te ponovio kako je upravo on spriječio njegovo ukidanje u svom mandatu.

Kao stranu koja se najviše upliće u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine Schwarz-Schilling je naveo Srbiju, ali i Hrvatsku, te da je u posljednje vrijeme njihovo uplitanje mnogo intenzivnije nego što je bilo prije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79