Cijena janjetine ide gore zbog struje i drva: Ko voli janje ovo mu neće biti problem”

U gostionicima uz cestu svaki dan okrenu 10 janjaca, a kilogram vruće janjetine na jesen će biti skuplji zbog skuplje struje i drva.

u većini restorana sada porcija janjetine sada košta oko 13 KM, dok je prije iznosila oko sedam, dok kilogram pečenja je prije bio oko 30 KM, a sada je 10 KM skuplji. U skoro svim restoranima je skuplja i čorba – umjesto dosadašnjih tri KM, sada je četiri KM, a negdje i pet KM. Mala porcija krompira košta od 2,5 do četiri KM, dok je za slatu, npr. kupus salatu, potrebno izdvojiti do 3,50 KM. Skuplja su i pića. Kisela voda je 2,50 KM, dok su cijene preostalih gaziranih pića od 3,5 do pet KM.

Sve je poskupjelo, metar drva je 450, bit će i 500 kuna za koji dan. Struja mi je najveći problem jer mi je račun s 4000 stigao na preko 11.000 kuna. Sve će to dovesti do daljnjih poskupljena. Kilogram vruće janjetine je sada 200 kuna, a na jesen će biti deset posto više točnije 220 kuna.

Objašnjava nam to Pero Škorić (68) vlasnik gostionice ‘Kod Pere’ na cesti Kistanje Knin. Više gostiju dnevno posjeti njegovu gostionicu nego što okolna sela broje stanovnika. Rade cijelu godinu, a janjetina se uvijek vrti. Nalaze se točno na pola puta između Kistanja i Knina. Posla ne manjka. Svi znaju za lokal gazda Pere. Među njima je i obitelj Lalić. Nema obiteljskog okupljanja u Dalmaciji da janjetina nije na stolu. – Svi nešto kukaju, skupo ulje, skupa janjetina, sve je skupo, Ali kad treba raditi, onda nitko neće. Kome je puno neka kupi sam I neka ga peče na ovoj žegi. Pa i sama kad stavim kruh pod peku, ia to je deset minuta vatre, a kamoli janjca ispeći – kaže nam Svemirka Lalić (56) vlasnica OPG-a iz obližnje mjesta Gorica, poviše Skradina. Tko janjetinu voli, pare ne žali, tvrde, nam Lalići, neka slobodno poskupi, novac za slasne i masne zalogaje uvijek se naći. – Nema ništa boje od janjetine, 200 kuna ili 30 eura nije skupo.

Koliko stoji pizza, ovo nije ništa strašno. Sve je stvar ugođaja. Janje je janje i da je duplo, ne bih ga se odrekao jer gušti su gušti – kaže nam Novica Lalić (50). Novičin sin, iako tinejdžer, ne jede pizze i ostalu brzu hranu.

– Fast food ne jedem nikad, ali janje je uvijek janje, bitno je da je s ražnja. Ali kraljica stola je janjetina ispod peke. Imam 17 godina, račun plaćaju roditelji, pa je meni svejedno. Ipak, izlazim dosta, a kad vidim te račune, ovo mi se čini još i prihvatljivo jer smo se nas četvero najeli od kilograma i pol, koliko smo naručili, i još nam je i ostalo, a svi smo doista siti – kaže nam Strahinja (17).

Vrte se janjci dan i noć. Prosjek je desetak dnevno izvan ljetne sezone, a ljeti se broj podupla. Najviše se radi u sajmene dane, primjerice, svakog 10. u mjesecu, kad se održava onaj najpoznatiji, benkovački. Traži se janje više i tijekom obilježavanje Oluje, kao i za pučke fešte.

Gostionica u samom srcu Bukovice najpoznatiji je objekt s hranom, desecima kilometara daleko. Ovdje se ne dolazi slučajno, svi znaju za Peru. No glavni i odgovorni za pripremu pečenja i sječenje mesa koje dolazi na stol je Zoran Radić (59). Po struci mesar, ali je više od 40 godina majstor od ražnja.

– Ovo je zahtjevan posao, ma što god mislili da to sve izgleda vrlo jednostavno, cijeli proces mora biti perfektan, od mesa koje biram do načina na koji ga siječem. Kao mlad sam počeo raditi u Kninu, tad se to zvalo kod Šarića, nadaleko poznato mjesto. Tamo sam naučio sve tajne zanata. recimo, drva se nikad ne stavljaju cijelom dužinom ispod ražnja, nego se kreće s dva kupa, janjeće glave na početku i na kraju ispod repa. Najbolja su suha drva, miješana, ali uvijek moraju biti većinom grabova i bukova – objašnjava Zoran.

Dodaje da je ponosan što mu gosti nikad pečeno meso nisu vratili.

– Za mene bi to bila prava sramota, a strogo vodim računa da što nije dobro ne pečem. Čak i na oko mogu prepoznati s kojeg je područja došlo meso. Janje se pripremi ranije, zasoli se samo lagano, pa se vrti jedno dva sata, zavisi od samoga mesa, ali glavna poanta je da bude savršeno isječeno – kaže Zoran.

Mnogi su se okušali u ražnju, ali su brzo i odustali. Temperatura je vrlo visoka, treba izdržati osam sati kraj vatre.

– Ovo ne može svatko raditi. Janje mi nikad nije izgorjelo. Vrtim ga četiri puta u minuti. Znam po narudžbi kad siječem odakle su gosti. Hrvati vole rebra, a susjedne zemlje butve. Nijemci, pak, vole puno mesa, a Talijani paze na liniju, njima je gušt glođati – zaključuje Zoran piše 24sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79