Najbrže odlazimo iz domovine: BiH svjetski šampion po smanjenju broja stanovnika

Prema podacima u izvještaju Ujedinjenih nacija za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu.

Naime, kako se ističe u izvještaju, BiH godišnje gubi više od 1,5 odsto svog stanovništva.

U prvih 10 zemalja su i Srbija i Hrvatska, koje zauzimaju sedmo i osmo mjesto na listi.

Kako se navodi u podacima UN-a, očekuje se da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, samoproglašeno Kosovo, Jermenija, Sjeverna Makedonija i Poljska izgubiti između 40 i 50 odsto svog stanovništva do kraja vijeka.

“Analiza stanja stanovništva je potvrdila da je BiH zemlja sa ‘najnižim niskim’ fertilitetom na svijetu (1,25), visokim nivoima migracija i starenja stanovništva, kao i sa duboko ukorijenjenim rodnim nejednakostima. Do 2070. godine će takvi demografski trendovi i nejednakosti dovesti do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50 odsto, dok će demografska struktura naginjati starijoj populaciji sa njenim udjelom u ukupnom stanovništvu od preko 40 odsto”, istakao je nedavno Džon Kenedi Mosoti, predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH, nakon sprovedene Projekcije stanovništva Bosne i Hercegovine za period 2020-2070.

Istakao je da će sektori koji su presudni za socioekonomski razvoj zemlje, kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, biti u ozbiljnoj opasnosti da podbace u radu, dok će se tržište rada suočiti sa nedostatkom kvalifikovanih radnika i profesionalaca.

Prema rezultatima istraživanja Unije za održivi povratak i integracije, BiH je od 2013. godine napustilo skoro pola miliona ljudi, a samo prošle godine je to učinilo 170.000 stanovnika.

Aleksandar Majić sa Katedre za društvenu geografiju i demografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci rekao je da su dvije komponente presudne za depopulaciju, i to prirodna i mehanička.

“BiH od 2007. godine ima negativan prirodni priraštaj. Stanovništvo je iz godine u godinu sve starije, a sve veći je mortalitet. Pandemija je uticala na još negativnije procese po pitanju prirodnog priraštaja. Takođe, prisutna je velika emigracija stanovništva”, naveo je Majić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, i druge zemlje u okruženju imaju slične tendencije, ali je u BiH to posebno izraženo zbog ekonomske situacije i drugih faktora kao što je politička nestabilnost.

“Nažalost, mi ne možemo zaustaviti ove procese, ali možemo određenim mjerama populacione politike da ublažimo negativne demografske trendove. Rezultati popisa iz 2013. godine, koji su pokazali da BiH ima oko 3,5 miliona stanovnika, po mom mišljenju su frizirani podaci i mislim da nije bilo toliko ljudi”, naveo je Majić.

Demograf Aleksandar Čavić naglasio je da i ovi podaci pokazuju da je veoma nepovoljna situacija u BiH po pitanju prirodnog priraštaja i migracija.

“Za ove podatke su najviše zaslužne ekonomske migracije, odnosno migracije koje su uzrokovane političkom i pravnom nesigurnošću i problemima koji se tiču obrazovnog, zdravstvenog i drugih faktora, te radnim mjestima i platama koje nisu adekvatne. Samo u 2021. godini po pitanju negativnog prirodnog priraštaja BiH je ostala bez 22.000 stanovnika. Ove podatke daje vitalna statistika i oni su precizni i relevantni”, zaključio je Čavić za “Nezavisne novine”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79