Cijene čokolade će rasti

Industrija slatkiša sarađuje s trgovcima na malo kako bi smanjila troškove i održala čokoladu pristupačnom za potrošače.

Uprkos naporima da se troškovi apsorbiraju, analitičari upozoravaju da potrošači mogu očekivati više cijene ili manje proizvode smanjenih dimenzija kako bi se nadoknadili troškovi. Osim toga, firme bi mogle prilagoditi recepture kako bi koristile manje kakaa u nekim proizvodima.

Međunarodna organizacija za kakaovce predviđa deficit opskrbe od 374.000 tona za sezonu 2023.-24., što je dramatično povećanje u odnosu na manjak od 74.000 tona u prethodnoj sezoni.

Analitičari upozoravaju da će cijenevjerovatno ostati visoke jer nema jednostavnih rješenja za sistemske probleme s kojima se tržište suočava.

S obzirom na rastuće cijene kakaa i ostalih proizvodnih troškova, potrošači bi već krajem ove godine mogli osjetiti skok cijena čokoladnih slatkiša.

Kako će se situacija dalje razvijati i kako će potrošači odgovoriti na ovaj porast cijena ostaje za vidjeti, ali izgleda da će čokoladni ljubitelji morati platiti više za svoje omiljene slatkiše u narednom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79