Cijene nafte u porastu drugu sedmicu zaredom: Da li će se poskupljenje desiti i u BiH?

 

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, drugi put zaredom, jer se trgovci nadaju jačanju potražnje iz Kine i jer su OPEC i njegovi saveznici najavili smanjenje proizvodnje. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 6,5 posto, na 79,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9,2 posto, na 75,67 dolara.

Unatoč rastu dvije sedmice zaredom, u cijelom martu cijena barela u Londonu pala je oko 5, a na američkom tržištu oko 2 posto. U cijelom prvom tromjesečju ove godine cijene nafte pale su već treće tromjesečje zaredom, što nije zabilježeno još od 2015. godine.

No, posljednjih sedmica cijene se oporavljaju, što se ponajviše zahvaljuje nadi trgovaca u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, jer bi to trebalo ojačati potražnju.

Podršku cijenama pruža i slabljenje dolara jer time nafta postaje jeftinija za kupce u drugim valutama, pa stoga jača i potražnja. No, rast cijena ograničen jer se očekuju usporavanje rasta zapadnih gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Centralne banke, naime, nastoje suzbiti inflaciju, pa podižu kamatne stope, što će oslabiti potrošnju stanovništva i negativno utjicati na rast privrede. Doduše, trgovci se nadaju da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata, no to će ovisiti o kretanju inflacije.

Podršku cijenama pružila je, pak, najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica o smanjenju proizvodnje. U nedjelju su članice OPEC+ najavile koordinirano rezanje proizvodnje sirove nafte do kraja 2023. godine, a počevši od maja.

Pritom je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak objavio je kako će Rusija do kraja godine smanjiti proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno. Za toliko će proizvodnju smanjiti i Saudijska Arabija, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati najavili smanjenje za 144 hiljade, Alžir za 48 hiljada, Irak za 211 hiljada, Kuvajt za 128 hiljada, a Oman za 40 hiljada barela dnevno. Ukupno će, procjenjuje Reuters, proizvodnja OPEC+ biti smanjena za 1,16 miliona barela dnevno, piše Index. Postavlja se pitanje šta će biti sa cijenama na benzinskim pumpama u BiH, da li će ponovo rasti?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79