CIK jasan: Nećemo učestvovati u procesu kršenja zakona

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine neće učestvovati u procesu kršenja zakona od strane onih za koje ništa ne znači zakonski rok iz člana 1.2a Izbornog zakona BiH o obaveznom osiguranju sredstava za izbore petnaest dana nakon raspisivanja izbora, koji je istekao 19. maja 2022. godine, saopćeno je iz CIK-a.

“Nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posljedicu moglo imati nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3.3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države. Pojedinci iz institucija Bosne i Hercegovine neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces koji je započeo 04.05.2022. godine prekinuti ili potpuno obesmisliti.

Oni svojim nezakonitim djelovanjem ili nedjelovanjem usmjerenim na zaustavljanje izbornog procesa krše odredbe Ustava BiH (član I/2) kojim je utvrđeno da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. To je odluka onih, koji činjenjem ili nečinjenjem ili na drugi protivpravan način, izgleda, žele da presudno utiču na svakog birača u Bosni i Hercegovini da uopće ne glasa na izborima 02. oktobra ove godine”, saopćeno je.

Onaj ko se opredjelio da krši zakon, pojašnjavaju, neka to čini na svoju štetu, a ne na štetu birača i izbornog procesa čiji su neposredni korisnici političke stranke, nezavisni kandidati i birači tj. svi državljani Bosne i Hercegovine sa biračkim pravom.

“Potpuno neodgovorne izjave poput onih da „ima vremena“, „biće novca za izbore“ i tsl., su poruke koje se daju, kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine kao organ i najodgovornije operativno tijelo za provođenje izbora u državi. Takve izjave, osim što su nakon 19. maja ove godine protivpravne, imaju za cilj i da svjesno usmjere ovu nezavisnu državnu komisiju u slijepu ulicu i time je zablokiraju i odmaknu od njene posvećenosti pripremi izbora i izvršavanju zakonom striktno propisanih obaveznih (prekluzivnih) rokova, koji uključuju i neodložive, zakonom propisane, rokove određene na sate i dane. Umjesto ispraznih riječi potrebno je odmah osigurati sredstva za provedbu izbora. Svi moramo poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i zakone ove države. Niko nije iznad Ustava i zakona!”, dodaje se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79