Ciklona koja je harala Evropom i ubila 13 ljudi nalazi se nad BiH

Bosnia Storm Chasers, prva bh. zajednica lovaca na oluje, na svojoj je Facebook stranici izdala upozorenje za građane BiH zbog ciklone Luna koja se trenutno nalazi nad ovim područjem, a koja je izazvala brojna razaranja i odnijela 13 života u Evropi. U nastavku prenosimo njihovo upozorenje.

Pod uticajem smo ciklone “Luna”, koja će idućih sati i dana donijeti obilne padavine i nepogode. Pozivamo građane na oprez, posebno idućih sati te sutra. Ova ciklona je do sad odnijela 13 života (u Italiji, Austriji, na francuskoj Korzici).

Iako se kod nas ne očekuje takav intenzitet, vrijedi biti na oprezu jer će lokalno biti i jačih pljuskova pa su moguće i bujične poplave. U slučaju da dođe do razvoja jačih olujnih sistema kakav je npr. MCS (Mezoskalni konvektivni sistem/sustav) izgledan je i olujan vjetar u predjelima koje zahvati MCS.

Napomena – ovo upozorenje nije službeno upozorenje državnih institucija već skretanje pažnje građanima na oprez od strane neprofitne zajednice lovaca na oluje /BSC/.Službeno upozorenje potražite na sajtu Meteoalarm.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79