Inflacija u FBiH na rekordnih 17,6 posto

Potrošačke cijene u julu 2022. godine u Federaciji BiH u prosjeku su porasle za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene su porasle u odjeljcima: Rekreacija i kultura za 1,6 posto, Restorani i hoteli za 1,3 posto, Prijevoz za 1,2 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,1 posto, Ostala dobra i usluge za 1,0 posto, Alkoholna pića i duhan za 0,8 posto, Hrana i bezalkoholna pića za 0,2 posto i Zdravstvo za 0,1 posto.

Cijene su pale u odjeljcima: Odjeća i obuća za 5,2 posto i Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,2 posto. U ostalim odjeljcima u prosjeku, cijene se nisu mijenjale.

Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku, u julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine, cijene u Federaciji su porasle za 17,6 posto (godišnja inflacija).

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da su u julu indeksi imali rast u odnosu na bazni period:

– Ukupni indeks (CPI) – 20,3%
– Indeks hrane – 33,8%
– Električna energija, plin i drugi energenti – 29,7%.

“Podaci koje objavljuju statističke agencije imaju nekoliko pokazatelja i različitih perioda usporedbe. Usporedba pokazatelja jednog mjeseca u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u ovom slučaju će tokom vremena dovesti da će se inflacija statistički ‘pobijediti’ naredne godine. Korištenjem podataka u odnosu na bazni period, prati se stvarni nivo inflacije i trenutni utjecaj na naše društvo”, kaže Hadžić.

Federalne vlasti ne čine skoro ništa kako bi zaustavile divljanje inflacije, a mjere koje donosi ili najavljuje su zakašnjele, ocjena je svih relevantnih stručnjaka. Ili, preciznije, mnoge od tih mjera su u službi predizborne kampanje stranaka na vlasti. BiH je ionako na evropskom dnu prema visini prihoda i kvaliteta života građana, a to će ovakav rapidan rast inflacije bez sumnje još više srozati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79