Cikotić: Ukrajinci su nam tražili pomoć, predložili smo slanje 200.000 eura

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je da je 26. februara Ambasada Ukrajine dostavila zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH za pružanje određene humanitarne pomoći.

– Na temelju uvažavanja situacije MVPBiH je uputio predsjedavajućem Vijeću ministara Zoranu Tegeltiji, ali i ministrima sigurnosti i finansija, prijedlog za održavanje hitne sjednice Vijeća ministara.

Ministarstvo sigurnost uputilo je prijedlog Vijeću ministara da Bosna i Hercegovina uputi Ukrajini finansijsku pomoć u iznosu od 200.000 eura – pojasnio je Cikotić na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravljalo o “postupanju bh. institucija po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Kada je riječ o eventualnom prihvatu državljana Ukrajine koji zatraže pomoć, na raspolaganju su smještajni kapaciteti azilantskog centra u Delijašu i Centra za prihvat izbjeglica u Salakovcu.

Sjednici prisustvuje 29 zastupnika. Trinaest zastupnika stranaka iz Republike Srpske nije došlo jer smatraju da je “sjednica sazvana kako bi se produbila kriza u Bosni i Hercegovini”.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice osim Denisa Zvizdića iz Naroda i pravde potpisali su i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79