Cirkus u Kladnju: Refik Avdić (SDP) pokušao ostati direktor ali mu se nije dalo…

Cirkus u Kladnju: Refik Avdić (SDP) pokušao ostati direktor ali mu se nije dalo…


Nakon pisanja portala Crna-Hronika o SDP-ovom Refiku Avdiću nastala je prava politička pometnja u Kladnju. SDP-ov političar pokušao je maltretirati od građanja Kladnja te i kolega političara iz svih stranaka u ovom gradu ali i Općinsko Vijeće grada Kladanj.

“Htio sebe postaviti za direktora javne ustanove ali mu smetaju uslovi konkursa”

Nakon našeg pisanja o Refiku Avdiću od 01.12.2023.godine, sazvana hitna sjednica KO SDP TK Tuzla na kojoj je bila jedna tačka dnevnog reda “Isključenje Refika Avdića iz SDP-a”. Znači ima i poštenih u ovoj stranci koji ne žele da jedan čovjek blati ime jedne od najvećih stranaka u Bosni i Hercegovini.

SDP-ov političar maltretira građane Kladnja: “Htio sebe postaviti za direktora ali mu smetaju uslovi konkursa”

No krenimo mi hronoliškim redom. Šta i kako se sve izdešavalo i šta je pokušao Refik Avdić da uradi.

Dana 28.11.2023 godine Upravni odbor JU CZSR Kladanj donosi Odluku o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora navedene ustanove.

Dana 30.11.2023. godine tekst konkursa je uredno dostavljen u skladu sa Zakonom od strane predsjednice Upravnog odbora po Zaključku upravnog Odbora  na prijemnju JU CZSR, kada je direktor prvi put prisvojio dostavljeni konkurs za objavu.

Obzirom da direktor nije dozvolio da se objavi konkurs tj da služba postupi u skladu sa Odlukom predsjednica je ponovno dostavila tekst konkursa i služba je postupila. Tekst konkursa poslat  Dnevnim novinama Oslobođenje, poslat Službi za zapošljavanje-poslovnica Kladanj i objavljen na oglasnoj tabli Centra. Bez ikakvih ovlasti direktor je poslao Obavijest službi za zapošljavanje i obustavio objavu konkursa te pozvao Oslobođenje i obustavio dalju objavu. Sve navedeno je prijavljeno u MUP TK.

Dana 07.12.2023. godine Upravni Odbor je ponovno održao sjednicu na kojoj je ponovno donešena Odluka i zaključak da se objavi konkurs konkurs dostavljen na prijemnu Centra, protokolisan ali direktor je ponovno obustavio sav dalji postupak objave. Ponovno je sve prijavljeno u MUP TK, kao i Kantonalnom tužilaštvo TK.

Sve navedene obustave, opstruiranja od strane direktora su iz razloga jer u tekstu  konkursa jedan od uslova je da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak ali obzirom da direktoru se sudi za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja direktora JU Centra za socijalni rad Kladanj istom to ne odgovara jer treba i dalje da nastavi da zloupotrebljava svoj položaj jer je samo tako i navikao.

Obzirom da direktoru ističe mandat 19.12.2023. godine održana je sjednica upravnog odbora  na kome je trebalo da se donese Odluka o prijedlogu za imenovanje VD direktora.

Tokom glasanja Avdić Refik je eliminisan sa 2 glasa protiv i 1 za jer isti po Uredbi sa zakonskom snagom o Ustanovama i Pravilima Centra za socijalni rad Kladanj ne ispunjava uslove za VD direktora. Drugi kandidat je ispunnjavao sve zakonske uslove  ali na glasanju je bilo neriješeno.

Na sjednici općinskog vijeća Kladanj većina sastavljena od stranaka PDA, SDP ,Nezavisna lista i SD su insistirali da se hitno sastane Upravni Odbor JU Centr za socijalni rad Kladanj i donese Odluka da Avdić Refik se imenuje za VD Direktora.

Samo dva sata ranije stalno je imenovan jedan od članova Upravnog odbora koji je ranije bio privremeno imenovan. Upravni odbor hitno se sastao i kako Refik Avdić nije imao podršku jer ne ispunjava Zakonom propisane uslove isti nije dozvolio da se donese Odluka da drugi kandidat koji ispunjava Zakonom propisane uslove ide kao kandidat na općinsko vijeće.

Općinsko vijeće Kladanj na čelu sa naprijed navedenim strankama po hitnom postupku je smijenilo kompletan Upravni odbor i donio Zaključak da se imenuje podoban upravni odbor koji će raditi po naredbi i protivzakonito te imenovati Refika avdića za VD direktora a sve će to podržati većina sastavljena od naprijed navedenih stranaka .

U borbi za Zakon , pravdu i poštenje bili su vijećnici SDA, DF, NIP i BPS- Sefer Halilović.  Sve općine idu naprijed ka boljoj  budućnosti i napretku samo Kladanj koji je nekada bio Srez sa bogatom historijom i bogatim nasljeđem postao je siromašna općina, nepoželjna za život mladih, nepoželjna za investitore i  općina u kome vladaju pojedinci koji ne priznaju Zakone.

Oglasili su se i iz SDA stranke.

“U Kladnju je danas na OV oboren rekord‼️ U Kladnju je danas na OV imenovan član Upravnog odbora Centra za socijalni rad na 4 godine. Samo nekoliko sati poslije je smijenjen na vanrednoj sjednici OV od strane istih tih vijećnika.

Zašto je jučer smijenjen Upravni odbor Centra za socijalni rad u Kladnju?
U ponedeljak na nastavku Vanredne sjednice OV Kladanj vjerovatno ćemo dobiti odgovor.
Klub vijećnika u OV Kladanj nije niti će učestvovati u ciljanim i protuzakonitim radnjama vezanim za funkcioniranje i rad Centra za socijalni rad.” – pitaju se iz SDA stranke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija