Čitanjem optužnice počelo suđenje Novaliću, Hodžiću, Solaku i Milićević

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrana optuženih jutros je u Sudu Bosne i Hercegovini počelo suđenje u predmetu “Respiratori”.

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Predmet se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora u aprilu prošle godine, a koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom “Srebrene maline” za 10, 5 miliona KM.

Tužilaštvo BiH, podsjetimo, Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Jelki Milićević na teret se stavlja nesavjestan rad u službi.

Postupajući tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić kazali su da će dokazati iskazima svjedoka i materijalnim dokazima da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79