Čovićevo upozorenje: Dosta je nadmudrivanja. Jedan dio partnera malo pregovara s nama pa onda s drugima

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović u današnjem obraćanju javnosti rekao je da poziva sve partnere da rade na zajedničkoj stvari – ispunjavaju uvjeta da 21. marta otvorimo pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

“Uz naš aktivnost posao možemo završiti do kraja februara. Uvjeren sam da naši partneri moraju odustati od poltika nadmudrivanja i mijenjanja stavova.

S te strane nemojmo tražiti alibi politiku. Odluke koje donosimo ne mogu biti nametnute odluke”, kaže Čović, koji je u uvodu rekao da su od njega tražili da žestoko odgovori svima zbog posljednjih optužbi na njegov račun, ali da to neće uraditi.

Naglasio je predanost hrvatskih kadrova euroatlantskom putu, kao strateškom cilju. Prešao je potom i na međunarodnu zajednicu.

Strateški cilj

“Naš strateški cilj i odnos prema međunarodnim partnerima je vrlo jasan, to su naši strateški partneri i s te strane želio bih pozvati da nas prate i da kroz ekspertnost svog djelovanja dođemo do najboljih rješenja u zakonodavstvu i gradimo najviše demokratske standarde”, rekao je Čović.

On očekuje da se i Ured visokog predstavnika (OHR) uzdrži od bilo kakvih nametanja odluka.

Posebno je želio ukazati da su na nivou Hrvatskog narodnog sabora (HNS) imali puno sastanaka i vrlo jasno se očitovali o zaštiti prava hrvatskog naroda, tvrdeći da hrvatski narod neće odustati ni od jednog strateškog zahtjeva – kao što su legitimno predstavljanje i poštivanje ustava.

“Bez našeg djelovanja, a između unitarizma i separatizma, BiH bi danas bila izložena raznim neizvjesnostima.

Želimo zajednički djelovati, izgraditi pravu državu, kako bi se okrenuli pravoj borbi protiv korupcije i kriminala, osigurali energetsku neovisnost, adekvatnu demografsku politiku…

Vjerujem da to možemo kroz legitimne predstavnike u vlasti”, dodao je Čović.

Rekao je da pojedinci pokušavaju u ovom političkom trenutku težište tobožnjih problema prebaciti na stanje u Mostaru i Južnu plinsku interkonekciju.

“Ako je neko dao doprinos stabilizaciji odnosa u Mostaru, kao jedinom multietničkom gradu u BiH, upravo su to HDZ, HNS, pa i ja osobno, potpisujući sporazum.

Stoga pozivam sve te predstavnike, koji su nama potpisali sporazume, da provedemo do kraja sporazum iz Mostara”, rekao je Čović.

Potom je govorio i o Južnoj interkonekciji za koju kaže da je pokušavaju vezati za jednog pojedinca i jednu politiku.

“Naša strategija je energetska neovisnost. Angažirali smo najveće stručnjake za plinske energente.

Pomogli su nam da napravimo prijedlog zakona o južnoj interkonekciji, da tvrtka koja se bavi tim bude javno poduzeće Vlade Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru”, rekao je Čović, dodavši da su otvoreni i za druga rješenja, ali da sjedište mora biti u Mostaru.

Kaže da su im eksperti sugerirali da ne smiju biti naivni i da do kraja moraju biti uključeni u projekt koji će se raditi desetak godina i u koji će biti investirane stotine miliona eura.

“Od srca se zahvaljujem svima koji razumiju što radimo.

Jasnu poruku ću poslati da ću isključivo služiti svom narodu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović, izrazivši spremnost za nastavak saradnje sa predstavnicima ostalih konstitutivnih naroda i međunarodnom zajednicom.

Kao važne teme o kojima se treba razgovarati istakao je zakon o sukobu interesa, zakon o sudu, sjedištu suda, kao i status stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Potom je govorio i o famoznom sastanku kod Milorada Dodika.

“Jedan dio partnera malo pregovara s nama, pa onda ima druge pregovarače s kojima pregovara pa dođe nama s izmijenjenim stajalištima. To nam se desilo na sastanku kod gospodina Dodika.

Imali smo usaglašen stav oko jako puno ovih pitanja, a onda smo relativizirali ono što smo dogovorili. Zato sam rekao da imamo sve snimljeno, pa nemojte da sad analiziramo šta smo dogovorili.

Mislim da nam to neće pomoći, nego imajmo hrabrosti, hajmo donijeti odluke”, rekao je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79