Covid odjeli Opće bolnice u Sarajevu puni, prave se novi kapaciteti

Prethodnog dana u Covid odjele Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu na bolničko liječenje je primljeno 15 pacijenata, a tri su otpuštena kući.

“COVID odjeli su prepuni i jutrošnje stanje iznosi 188 pacijenata na hospitalizaciji. Na intenzivnoj njezi je 14 teških pacijenata, 11 je na postintenzivnoj , dva pacijenta su na respiratoru, a osam je na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. U prijemnoj Covid trijažnoj ambulanti je trenutno opservirano 11 pacijenata i čeka se slobodan krevet za njihov premještaj na odjel. U posljednja 24 sata jedan pacijent je preminuo”, navode iz Opće bolnice.

Tskođer dodaju, u sobama Covid odjela je krevet do kreveta i ponovo se ubacuju novi. Jučer je Civilna zaštita Kantona Sarajevo ovoj ustanovi posudila 100 kreveta za smještaj oboljelih od Covid-19, a sinoć su Amina i Tarik Karić, direktori firme Authority Partners donirali 50 puls oksimetara, aparata za jednostavno mjerenje zasićenosti krvi kisikom (SpO2) te zaštitne rukavice i dezinfekciona sredstva.

Prim. dr. Marina Juroš Zovko, pomoćnica direktora za medicinske poslove i Mahir Pekić, glavni medicinski tehničar Covid odjela, zahvalili su sugrađanima na iskazanoj pažnji. Naglasili su da, iako su odjeli puni, a stanje teško, svaki pacijent će dobiti šansu da se liječi u ovoj ustanovi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79