Crna Gora: Braneći se od napada zaradila prijavu i kaznu od 50 eura

Nakon što je prijavila napad turskog državljanina, Kolašinka M.Ž. suočava se s izrečenom opomenom i novčanom kaznom od 50 eura. Prema tvrdnjama, turski državljanin E.U. je 4. augusta napao M.Ž. na kolašinskom Trgu Vukmana Kruščića, nakon što ju je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela udarila više puta. Iako se branila udarajući ga nakon što ju je napao, M.Ž. je suočena s optužbom za kršenje nužnosti u samoodbrani, sukladno Zakonu o javnom redu i miru.

“Opomenu sam dobila jer sam navodno prekršila nužnost u samoodbrani, to što je on imao namjeru koju je imao nikom ništa. Ja sam kriva što sam se branila”, kazala je M. Ž. za Portal RTCG.

Ona će na presudu uložiti žalbu.

Iz Uprave policije je saopćeno da je policija postupila po prijavi M.Ž. koja je tvrdila da je E.U. ponašao uvredljivo prema njoj. Nakon što je policija istražila incident, M.Ž. je optužena za prekršaj iz člana 10 Zakona o javnom redu i miru, što je izazvalo nezadovoljstvo i negodovanje među građanima.

M.Ž. je izjavila da je opomenuta jer je, prema tumačenju suda, navodno prekršila nužnost u samoodbrani. Iako je osjećala potrebu za zaštitom nakon što ju je E.U. napao, suočila se s pravnom kaznom. Njenoj žalbi se sada pridružuje mnogo građana koji podržavaju njenu borbu za pravdu.

Građanski aktivist Nebojša Babović podijelio je informaciju o ovom slučaju na društvenim mrežama, istaknuvši “radost crnogorskog pravosuđa”. Njegova reakcija izražava zabrinutost mnogih koji smatraju da pravosudni sustav treba osigurati pravednost i zaštitu svih građana u situacijama nasilja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79