Crna Gora: Neko može dobiti i do 10 miliona dolara za informacije o cyber napadima

Vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je nagradu do deset miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u rasvjetljavanju cyber napada počinjenih protiv interesa SAD-a, posebno u svjetlu cyber napada u Crnoj Gori avgusta prošle godine.

Ambasada SAD-a postavila je na više lokacija u Podgorici bilborde koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu dovesti do identifikovanja ili lokacije bilo koje osobe koja je učestvovala u zlonamjernim cyber aktivnostima.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku a ističe se da je isplata moguća i u kriptovaluti.

“Nedavne zlonamjerne cyber aktivnosti ukazuju na potrebu zaštite digitalnog ekosistema. Informacije o napadima na državne informacione sisteme, miješanju u izbore ili zlonamjernim cyber aktivnostima protiv ključne američke infrastrukture mogu se prijaviti dolaskom u Američku ambasadu u Podgorici”, tekst je koji se nalazi na bilbordima na nekoliko lokacija u Podgorici.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli avgusta prošle godine nakon čega je mjesecima bio onemogućen pristup njihovim sajtovima i mailovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

U prevazilaženju posljedica cyber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine, pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79