Crna Gora: Rekordan broj uhapšenih vozača zbog alkohola

U prvih šest mjeseci ove godine, crnogorska policija je uhvatila u vožnji pod dejstvom alkohola više od 1.600 vozača. To je alarmantan podatak koji ukazuje na veliki broj neodgovornih učesnika u saobraćaju koji olako sjedaju za volan nakon konzumiranja alkohola.

Preko 100 hiljada vozača je kontrolisano u tom periodu, od kojih je preko 80 hiljada podvrgnuto alkotestiranju. Između pet hiljada vozača koji su vozili u alkoholisanom stanju, njih 1.607 je završilo u pritvoru.

Marko Radusinović iz Sektora policije opšte nadležnosti izrazio je zabrinutost zbog ekstremnih situacija u kojima vozači upravljaju vozilom sa preko dva ili čak tri promila alkohola u krvi. Takva ponašanja predstavljaju ogroman rizik za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola preko dva grama po kilogramu propisane su zatvorske kazne u trajanju od 15 do 60 dana. Za vozače sa koncentracijom alkohola između jednog i dva grama po kilogramu propisane su i novčane i zatvorske kazne. Novčane kazne su posebno visoke i kreću se od 300 do hiljadu eura.

Policija u Crnoj Gori sprovodi kampanju “Kad pijem ne vozim” kako bi podigla svijest javnosti o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola. Međutim, očigledno je da još uvijek postoji potreba za snažnijim mjerama i edukacijom kako bi se smanjio broj neodgovornih vozača na putevima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79