“Crtanje granica bi otvorilo Pandorinu kutiju sa nesagledivim posljedicama”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na današnjoj konferenciji za medije obavijestio je javnost o dešavanjima za vrijeme konferencije u Berlinu na kojoj je prisustvovao.

“Ozbiljan i važan sastanak koji je trajao skoro pet sati i na kojem su bili predstavnici zemalja regiona, uključujući i predstavnike EU. Imali su priliku čuti naše stavove i brojne činjenice”, kazao je na početku obraćanja Zvizdić.

“Prije polaska na ovaj put ja sam rekao da idemo u Berlin da kažemo istinu i činjenice o stanju u BiH. Najbolja stvar je da ovakvim konferencijama ne prisustvuju jedna ili dvije osobe koje poslije toga izmišljaju spinove i zbunjuje javnost informacijama na način na koji su to oni razumjeli. Naši nastupi su javni, evidentirani, transparentni. Moje izlaganje nije bilo dugo, samo ću vam reći neke od osnovnih crta mog izlaganja koje sam imao na ovoj konferenciji u Berlinu. Sastanak je važan za regiju Zapadnog Balkana pogotovo sada kada se susrećemo sa ozbiljnim izazovima, dva suprostavljena procesa: jedan je proces evropskih integracija koji je najznačajniji instrument našeg djelovanja, ali da isto tako s druge strane u posljednjem periodu svjedočimo negativnim trendovima koji ugrožavaju procese pomirenja i stabilnosti tako da ne možemo reći da je situacija u tom smislu bolja nego prije pet ili šest mjeseci”, kazao je.

Dodao je da je i u Berlinu naglasio da je protiv crtanja bilo kakvih granica na Balkanu.

“Protiv sam crtanja bilo kakvih novih granica na Balkanu, posebno duž etničkih linija i razmjene teritorija na etničkom principu o kojem smo, podjećam, svi imali priliku čitati. Te ideje nisu nikada došle iz BiH jer je potpuno jasno da bi crtanje bilo kakvih novih granica vodilo opasnom presedanu. To nije nova tema, sličnim smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća i znamo šta se dogodilo. Crtanje granica na etničkom principu je ideja koja je trajno otklonjena, ali bi svakako otvorilo Pandorinu kutiju sa nesagledivim posljedicama”.

“Citirao sam uvaženu kancelarku Merkel sa našeg sastanka u augustu prošle godine kada je rekla da je integritet Zapadnog Balkana uspostavljen i neuporediv i da očekujem da se načelo nepovredivosti međunarodno priznatih granica koristi kao osnov za rješavanje bilo kakvih sporova po pitanju granica”, kazao je.

Priznanje Kosova?

“Obzirom da je bilo poziva na priznanje Kosova, rekao sam da BiH nije priznala Kosovo i da ne postoji konsenzus oko priznanja Kosova, da se BiH za razliku od susjeda ne želi miješati u unutrašnja pitanja, da ćemo podržati dogovor Beograda i Prištine koji će biti rezultat poštivanja međunarodnih pravnih normi, ali koji neće i ne smije imati posljedice na događaje u regiji, posebno na BiH”, kazao je Zvizdić.

“Neki su rekli da je njima najteže na ovim konferencijama, ja sam rekao da je BiH najteže kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine jer se samo kod nas pojavljuju političari koji mogu povezati dvije nespojive stvari, a to je status Kosova i RS prijeteći javno i otvoreno. Naravno, osudio sam antiustavno djelovanje i ponašanje onih koji javno crtaju neke nove granice preko teritorija suverenih i cjeloviti zemalja kao što su BiH i Crna Gora i te teritorije priključuju mapi Srbije”, dodaje.

“Moj nastup je bio logičan, mogu shvatiti populističke izjave pojedinih političara u BiH, ali iznenađen sam i čudi me, čini se da su moje kolege iz Srbije predvidjele da sam ja ovdje danas i u Berlinu ovlašten da štitim suverenitet i integritet BiH, a ne Srbije ili bilo koje druge zemlje. Srbija je u Berlinu imala svoje predstavnike koji su zaduženi da brinu o interesima Srbije i želim im sve najbolje. Naravno, zatražio sam da Kosovo ukine takse. Prezentirao sam gubitke koji imamo zbog taksi, koji nisu u skladu sa sporazumom CEFTA-e”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79