Cvijanović: BiH propustila šansu da dođe do kandidatskog statusa, saradnju s NATO-om nikada nismo sporili

Bosna i Hercegovina je ove godine propustila odličnu šansu da dođe do kandidatskog statusa, jer nismo mogli da osiguramo ni najosnovniju stvar – da formiramo vlast nakon izbora, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica RS, u intervjuu za “Nezavisne novine”.

– Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Evropu – navela je Cvijanović.

Ona je navela kako “nažalost” priča o formiranju Vijeća ministara BiH, traje deset mjeseci od završetka izbora.

– Sasvim normalno bi bilo da odmah uđete u proces formiranja vlasti zato što time ispunjavate volju birača i sprovodite izborne rezultate. Umjesto toga, imamo manipulacije, izmišljanje političkih igara i uslova i nekih drugih tema sasvim bespotrebno na štetu građana. Vidimo da u FBiH partneri koji su pregovarali, SDA, pokušavaju da to nekako razvodne ubacujući neku priču o dužim rokovima zbog svojih političkih potreba. Naš stav je jasan – izborni pobjednici treba da formiraju vlast i snose odgovornost za procese. Tada bismo dobili jednoobrazne političke strukture na različitim nivoima vlasti. To je uvijek recept za neko bolje kretanje i kad su u pitanju procesi unutar BiH i evropske integracije. Protekle četiri godine kad smo imali različite strukture vlasti, imali smo loše iskustvo. Nije bilo dovoljno komunikacije niti je bilo prave koordinacije. Umjesto organiziranog kretanja imali smo blokade, pokušaje da bh. nivo spriječi dotok novca itd. – ocijenila je Cvijanović.

Ona je navela kako razumije iznenađenje javnosti o postignutom dogovoru jer se “naoko nije dešavalo ništa”, navodeći da se u takvim procesima uvijek “nešto dešava ispod površine” te da su postojala određena kretanja.

– I njima u Sarajevu, prvenstveno SDA, postalo je malo preteško da nose teret da jesu oni ti koji blokiraju vlast. Oni blokiraju i evropski proces. Mi smo davno trebali da uđemo u tu skoro pa tehničku fazu, da preduzmemo korake koje je trebalo preduzeti i prema Briselu, ali u krajnjem slučaju i prema građanima, što je opet važnije od bilo kojeg Brisela. Ali sa druge strane, oni imaju neku svoju političku agendu – kazala je Cvijanović.

Na pitanje novinara smatra li da će se poslije kongresa SDA nešto pomjeriti, predsjednica RS nije željela nagađati.

– Prvo, neozbiljno je da se došlo u takvu situaciju. Jedino logično je bilo da se to završi u januaru, najkasnije do aprila. Oni žele da smanje prostor SNSD-u na vlasti, zato što SNSD za njih nije željeni partner. Za njih su željeni partner SDS i PDP, jer su s njima mogli bolje da sarađuju nego što su taj isti SDS i PDP željeli da sarađuju sa svojim institucijama ovdje u RS, odakle su i izabrani na pozicije. Formirali su vlast s izbornim gubitnicima, a sad su još veći gubitnici, jer su na izborima izgubili još više glasova – rekla je Cvijanović.
ANP kao povod

Ona ne smatra da je priča o godišnjem nacionalnom programa (ANP) samo povod.

– Niti je povod niti je razlog. To je izmišljena tema, samo da bi mogli imati dovoljno jak “argument” da oni to odgađaju beskonačno zato što znaju da postoji rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Dakle, izmišljena tema. Čak i dobronamjerni stranci jasno su rekli da to nije nikakav uslov – istakla je Cvijanović.

Cvijanović je odgovorila i na pitanje na šta je SNSD tačno pristao kad je u pitanju saradnja s NATO-om, navodeći kako je to vrlo jasno definirano principima.

– Jasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO-om treba da jačamo naše bezbjednosne kapacitete i dosegnemo neki nivo, ali to ne znači da treba da uđemo u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče ANP-a, sve je definirano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definiramo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo proste političke agende i to one sirove – kazala je Cvijanović.

Propuštena prilika

Cvijanović smatra i kako su mnoge stvari u BiH usporene, pa i dobijanje kandidatskog statusa, navodeći kako je ova godina bila je odlična šansa, ali da je prilika propuštena.

– Evropa želi da zabilježi uspjehe i pojedinačno njihovi ljudi na važnim pozicijama koji odlaze. Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da taj cilj ostvarimo. A mi nismo mogli da obezbijedimo osnovnu stvar – da formiramo vlast nakon izbora. Tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari, ni kredibilnog partnera za Evropu. A ovo što ste pitali o zaustavljanju proširenja – imate one u EU koji su apriori za proširenje znajući da to donosi stabilnost u Evropi u svakom pogledu – ekonomskom, socijalnom, bezbjednosnom, koji postaje sve važnije pitanje. Pored tih, ima druga grupa koja kaže da nisu apriori protiv, ali očekuju puni angažman kandidata i potencijalnih kandidata. I postoji jedna manja grupa onih koji su apriori protiv bilo kakvog proširenja zato što smatraju da je potrebno da se u Evropi prvo sve posloži. To preslagivanje unutar evropske kuće moglo bi da traje mnogo godina, pa zar to nije onda prilika da mi u tom periodu riješimo naše probleme? – kazala je Cvijanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments