Cvijanović: Isak džaba prijeti

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Republika Srpska demokratska i da na njenoj teritoriji građani mogu u skladu sa zakonom organizovati i učestvovati u protestima, a to što ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak sprečava ovo demokratsko pravo pokazuje stanje bošnjačke političke svijesti u tom entitetu.

“Opet, kad je trebalo zloupotrebljavati porodične tragedije ili atakovati na vlast u Republici Srpskoj onda su dobrovoljci iz FBiH rado dolazili da pomognu opoziciji, a sve uz blagoslov pojedinih ambasada. I to je onda bila demokratija, a sad kad to zahtijevaju udruženja Srba iz FBiH onda nema demokratije.

Nema ni stranaca koji nas uporno uče da su protesti, a i referendumi izraz demokratske volje naroda. Naravno, osim u Republici Srpskoj jer tu ih podržavaju samo ako su protiv vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ističe da vanjske sile često promovišu proteste i referendume kao izraze demokratske volje naroda, ali isti principi ne vrijede za Republiku Srpsku, gdje se podrška pruža samo ako su usmjereni protiv vlasti koju predvodi Milorad Dodik.

Na upit o izjavi ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, Rama Isaka, o zabrani okupljanja na entitetskoj liniji, Cvijanovićeva je oštro odgovorila da Isak nema prava da prijeti i da nema ovlasti da određuje ili zabranjuje aktivnosti na teritoriji Republike Srpske. Naglasila je da postoji međuentitetska linija razgraničenja koja ograničava nadležnosti entitetskih policijskih snaga.

Cvijanovićeva je upozorila da ovakvi događaji dokazuju potrebu za očuvanjem nadležnosti Republike Srpske te pružaju uvid u sudbinu Srba unutar građanske Bosne i Hercegovine o kojoj sanjaju Bošnjaci. Kritički je komentirala i situaciju u kojoj izabrani funkcioneri mogu biti sudski gonjeni zbog djelovanja u skladu sa Ustavom, ocijenivši to kao primjer uplitanja stranih faktora u unutarnje poslove.

Najnovija zabrana okupljanja od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kojom je onemogućeno okupljanje u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, izazvala je odgovor predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđa Radanovića. On je istakao da Srbi neće odustati od mirnih okupljanja te pozvao sugrađane da se pridruže i podrže predsjednika Dodika i Lukića protiv kojih je podignuta optužnica. Podršku su iskazali predstavnici udruženja iz Domovinskog rata, nevladine organizacije, načelnici opština i gradova, te predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79