Cvijanović: Kada BiH krene unaprijed, Šmit nas vrati unazad

U svom obraćanju, Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osudila je odluku Kristijana Šmita, kojeg ona ne priznaje kao visokog predstavnika, o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

U izjavi za Srnu, Cvijanović je iznijela svoje mišljenje o Šmitovim postupcima, ocjenjujući ih kao neprihvatljive i štetne po demokratski proces i evropski put BiH.

Željka Cvijanović istakla je da je ne samo Šmitova odluka, već i njegova pozicija kao stranca koji nameće promjene zakona, ozbiljno urušava kredibilitet Evropske unije u BiH.

Izrazila je uvjerenje da Šmit, zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, donosi diktatorske odluke koje destabiliziraju političku situaciju u zemlji, umjesto da podrži demokratski razvoj i evropske integracije.

U svom obraćanju, Cvijanović je naglasila da je neprihvatljivo da neizabrani stranac ima moć da nameće odluke bilo kojoj članici Ujedinjenih naroda, pogotovo u kontekstu Bosne i Hercegovine, koja je na pragu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ovakvi postupci, kako tvrdi, samo dodatno kompliciraju političku situaciju i izazivaju haos, a pokazuju i nedostatak kredibiliteta BiH na međunarodnoj sceni.

Nadalje, Cvijanović je istakla da su strani mešetari posljednjih decenija uništili kredibilitet BiH, držeći je u statusu kolonije. Ipak, sadašnji potezi, kako tvrdi, jasno pokazuju da su i EU i dalje pod uticajem tih istih mešetara, što dodatno komplicira situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79