Cvijanović o Bosniću: U BiH mnogo bezbjednosnih izazova o kojima se ne priča

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Brodu da u okviru BiH, ali i cijelog regiona postoji mnogo bezbjednosnih izazova, ali se, nažalost, o njima ne priča i ne dobijaju ime i prezime.

Komentarišući puštanje na slobodu Bilala Bosnića, Cvijanovićeva je istakla da su ti izazovi počeli još od vremena kada je u BiH omogućeno prisustvo mudžahedina koji su ratovali i odsijecali glave.

“Isti ti ratnici zasnivali su porodice na teritoriji BiH, ženili ovdašnje žene, ostajali ovdje, dobili pasoše i sva moguća dokumenta. Zbog toga, mnogi nemili događaji, teroristički akti u svijetu su imali vezu sa BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Brodu.

Predsjednik Srpske je podsjetila na napade u Njujorku, municiju u Parizu koja je poticala iz BiH, pasoše BiH koje su imali teroristi i slično.

“To nas upućuje na oprez. Institucije treba da razvijaju svoje bezbjednosne kapacitete. Srećna sam što Republika Srpska zaista posvećuje veliku pažnju ovom pitanju, pri čemu se oslanjamo na Ministarstvo unutrašnjih poslova”, napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, da bi se oduprli svim tim izazovima, trebalo bi da postoji velika sinergija u okviru cijele BiH i posvećenost svih institucija.

“Nažalost, to često nisam vidjela u Federaciji BiH i žalim zbog toga. Žalim što svaki bezbjednosni rizik koji smo imali ovdje nije dobio ime i prezime”, istakla je Cvijanovićeva.

Husein Bilal Bosnić jutros je izašao iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79