Cvijanović zaprijetila da će morati “okrenuti drugi list”: Predsjedništva BiH i MVP-a BiH če zalediti odnose

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je rekla da je pokušavala da sve bude u smislu dogovora, ali da će morati “okrenuti drugi list”

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da se, nažalost, na nivou BiH još nije došlo u fazu deblokade određenih projekata, kao i da je na planu vanjske politike zadržana ranija loša praksa da se ne poštuju stavovi Predsjedništva BiH, prenijela je Srna.

Cvijanović je rekla da je pokušavala da sve bude u smislu dogovora, ali da će morati “okrenuti drugi list” s obzirom na to da takav njen pristup ne daje adekvatne rezultate.

“Insistiraću da se ove stvari dovedu u red makar to značilo vraćanje u fazu zaleđivanja potpunih odnosa na relaciji Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH koje je i nadležno za vanjsku politiku”, rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da traži da se svako ponaša u skladu sa ustavnim nadležnostima i zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ministarstava da poštuju ono što jesu njihove ustavne nadležnosti i da se ponašaju kao pomoćni organ Predsjedništva, kako je prema Ustavu i predviđeno.

Cvijanović je rekla da je vlast na nivou BiH formirana veoma brzo sa jasnom namjerom da budu deblokirani projekti na obostrano zadovoljstvo građana dva entiteta, ali i da budu prekinute dosadašnje političke prakse koje se odnose na neuvažavanje onih koji imaju nadležnost za određena pitanja ili da se ponaša mimo onoga što je dogovoreno.

“Namjera je bila da spriječimo slobodne strijelce koji su se na takav način ponašali kada je riječ o određenim projektima, ali i kada je riječ o određenim odlukamaa a odnose se na spoljnopolitičku djelatnost, odbranu i slično. Nažalost, još nismo došli u situaciju da deblokiramo one projekte zbog kojih smo napravili taj dogovor”, rekla je Željka Cvijanović.
“Loše prakse”

Ona je ustvrdila da se ni u vanjskoj politici nije odstupilo od loših praksi i da se i dalje dešavaju situacije da, uprkos različitim stavovima članova Predsjedništva, budu drugačije instrukcije iz Ministarstva vanjskih poslova prema određenim misijama pri međunarodnim organizacijama ili predstavnicima BiH u takvim organizacijama. Cvijanović je poručila da će mehanizam veta, za šta je neophodan angažman Narodne skupštine Republike Srpske, koristiti svaki put kada bude u prilici.

Ali, ovdje postoji drugi problem, a odnosi se na pitanja koja ne dolaze po proceduri na sjednice Predsjedništva, nego se prikupljaju mišljenja tri kabineta i Ministarstvo spoljnih poslova je obavezno da, kada ima pozitivan stav sva tri kabineta, takvu pozitivnu instrukciju pošalje svojoj misiji negdje u inostranstvu da tako glasa, a kada ima negativan – odlazi negativan, kada se dogovorimo da smo uzdržani ide instrukcija da se pri glasanju bude uzdržan. Ali onda kada imamo različite stavove, Ministarstvo mora da pošalje instrukciju uzdržan, jer nemamo stav onog ko je nadležan”, objasnila je Cvijanović.

Ona je naglasila da su to situacije u kojima nema vremena da uđe u proceduru veta zato što nešto nije bilo na dnevnom redu ili se obično pridruživanje određenim stvarima traži dan, dva ili tri dana prije određenog zasjedanja koje se dešava na nivou neke međunarodne organizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79