Cvijanovićeva: Bez Milorada Dodika ne bi bilo rezultata ni odluka Evropskog savjeta

Članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, jasno je iznijela svoje stavove o ulozi Kristijana Šmita, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, odbacujući ideju da Šmit može odlučivati ili blokirati na evropskim forumima.

Cvijanovićeva je istakla da demokratski izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti u BiH imaju pravo i obavezu da sudjeluju u procesima donošenja odluka na međunarodnim forumima, uključujući i one na kojima su prisutni i predstavnici EU i BiH.

“Ne smije se dozvoliti da Kristijan Šmit blokira evropski put BiH i da sjedi za bilo kojim stolom na kojem su prisutni predstavnici EU i BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na Šmitovu izjavu da predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ne bi trebao sudjelovati u evropskim forumima u Briselu, Cvijanovićeva je istakla da je Šmitova izjava pokušaj stvaranja vlastite relevantnosti.

“Bez Milorada Dodika i predstavnika iz Republike Srpske, ne bi bilo postignutih rezultata ni odluka Evropskog savjeta o otvaranju pregovora EU sa BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da uloga visokog predstavnika nije u skladu sa demokratskim principima i da ne može biti iznad demokratskih institucija u BiH.

“Pozicija neizabranog stranca koji bi da se postavlja iznad demokratskih institucija nije spojiva s putem ka članstvu u EU”, zaključila je Cvijanovićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79