“Da ima straha, ima”: Uvedene nove mjere bezbjednosti u školama u BiH

Nakon događaja u Lukavcu, kada je učenik iz vatrenog oružja ranio nastavnika, najavljene su mjere bezbjednosti u obrazovnim ustanovama u cijeloj zemlji. Neke od njih će od danas biti na snazi, također i u osnovnoj školi u Lukavcu.

U toku jučerašnjeg dana su završene aktivnosti u vezi s videonadzorom u osnovnoj školi Lukavac Grad, a učenike će dočekati i certificirani zaštitar. To su neke od ključnih mjera u Tuzlanskom kantonu od ove školske godine. Uslijediće i obuke o prevenciji nasilja.

„Da ima straha, ima. Možemo reći da je opravdan, nakon iskustva koje se desilo svi mi strahujemo, i djeca i nastavnici, ali smo svo ovo vrijeme dali maksimum od sebe da to pokušamo na neki način riješiti“, kaže Lejla Kovačević, direktorica OŠ “Lukavac Grad”.

„Mnogo smo toga uradili, ali ja lično nisam zadovoljan do te mjere da možemo kazati idemo spremni, sve je u redu. Moramo biti realni i objektivni“, smatra Edin Delić, načelnik Lukavca.

„U ovom momentu možemo ponuditi za djecu starijih razreda izuzetno kvalitetne radionice nenasilne komunikacije, odnosno nenasilnog rješavanja problema, konflikata“, dodaje Samir Hodžić, iz Centra za mentalno zdravlje DZ Lukavac.

U septembru se očekuje i donošenje nekoliko propisa koji se odnose na kućni red, disciplinsku odgovornost, kodeks ponašanja i slično.

“Mi smo uputili inicijativu da prosvjetni radnik dobije status službenog lica, tako da bude dodatno zaštićen od neodgovornih pojedinaca koji bi mogli učiniti takve napade u školi“, govori Selvedin Šatorović, iz Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja FBiH.

U Republici Srpskoj obuku je prošlo 150 školskih policajaca, koji će biti raspoređeni i zaduženi za sigurnost učenika.

„Stvaramo dobre pretpostavke da nasilje u školama bude svedeno na minimum i sporadične slučajeve i radićemo na tome u narednom periodu“, ističe Željka Stojičić, ministrica prosvjete i kulture RS.

„Svi imaju svoju obavezu, od roditelja koji će ujutro poslati svoju djecu u školu, svih građana, svih nastavnika, prosvjetnih radnika, školskog policajca i povratku u školi“, isiče Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS.

Nakon što je tragedija u Lukavcu izbacila na površinu sve nedostatke sistema, užurbano su nadležni krenuli sa mjerama. Javnost još čeka odgovore na pitanja ko je odgovoran, a do tada se svi nadaju da se sličan scenario više neće desiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79