Da li BiH prijeti uvođenje strožijih mjera?

Sve teža epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini prijeti uvođenjem strožijih mjera koje su najavljene u nekoliko kantona.

Porast broja novozaraženih građana koronavirusom posljednjih nekoliko dana nagovještaj je novog talasa zaraze. Ove crne prognoze kazao je doktor iz Opšte bolnice Sarajevo, Dragan Đokanović vidjevši u protekloj zimskoj sezoni uzrok takvog scenarija.

„Do sada je umiralo svaki dvadeseti od onih kod kojih je potvrđena dijagnoza kovida i znači formalno je upisano da su umrli od kovida. Na milion stanovnika to vam je 50 000. Ako je to do sada umiralo, prije Jahorine, a Jahorina je u januaru kovid bomba, ne Bosne i Hercegovine, nego cijele Evrope, vidjećete vi narednih mjeseci kad se to sve raspe i ode“, istakao je Đokanović.

Usprkos brojnim upozorenjima epidemiologa, na ulicama bh. gradova vidljivo je opuštanje građana koji nerijetko ne poštuje mjere zaštite. Građani nisu za uvođenje strožijih mjera i pri tom ističu da i oni, koji donose te mjere, ne pridržavaju ih se dosljedno.

ANKETA:

„Lično poštujem ih koliko mogu, držim masku dok me glava ne počne boliti od nje, realno nisam za te mjere neke jer, ne znam, misLim da je ovo baš sve prenapuhano.“

„U mene u radnji poštuju, a ne poštuju napolju. Prvo krizni štab je naredio preko policije da mora svako nositi masku, prvo policija ne nosi.“

“Ne nisam, nisam iz razloga što kako mogu oni, mislim funkcioneri da slave, da putuju, da hodaju, samo sirotinja ne može.“

U nekolicini federalnih kantona ipak najavljuju uvođenje strožijih mjera ukoliko se nastavi trend rasta novozaraženih koronavirusom.

“U ovom momentu još nismo razmišljali o konkretnim mjerama koje bi se mogle preduzeti ali ono što ćemo sigurno apelirati je da se pojača i nadzor i kontrola nad sprovođenjem već postojećih donesenih mjera“, rekao je ministar zdravlja Tuzlanskog kantona Božo Jurić.

I u Sarajevskom te u Zapadno-hercegovačkom kantonu vlasti razmišljaju o uvođenju strožijih mjera. Ipak, to ciklično uvođenje strožijih mjera i potom njihovo ublažavanje, samo je igra odlukama na papiru koje jedan dio građana uvijek poštuje, a drugi ih dosljedno ignoriše.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79