Da li će Dodik opet dozvoliti da izgore ogromne površine u Hercegovini?

Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH prošle godine je u nekoliko navrata odbio dati saglasnost za angažman helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH u svrhu gašenja velikih požara na području Hercegovine.

Zbog njegove nesavjesti i inata izgorjele su ogromne površine šume, zemljišta, a pričinjena je i velika materijalna šteta stanovnicima južnih dijelova Bosne i Hercegovine, od Prozor-Rame, preko Konjica i Jablanice, Mostara pa sve do Neuma.

Danas gori na području Konjica, tačnije kod Boračkog jezera, gdje jak vjetar širi vatrenu liniju. Kuće za sada nisu ugrožene, no nadležni u Konjicu tvrde da bi se to uskoro moglo promijeniti jer nisu u mogućnosti efikasno gasiti vatru zbog nepristupačnog i miniranog terena.

Lokalne vlasti u Konjicu su poslale zahtjev za angažman Oružanih snaga BiH tačnije helikoptera čija dužnost je pomoći pri gašenju požara iz zraka. No, da bi se to dogodilo potrebno je da se zakaže vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi sva tri člana dala “zeleno svjetlo” Oružanim snagama BiH.

Požar kod Boračkog jezera se širi već nekoliko sati, a Konjičani se na terenu bore i odlučni su to činiti do posljednjeg momenta. Kako su nam rekli, zahtjev za helikoptere su poslali, ali zbog ranijeg iskustva – ne polažu velike nade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79