Da li FBiH zaista dobija manje novca od PDV-a? UIO objasnio zašto to nije istinito

U jeku posljednjih verbalnih okršaja na bh. političkoj sceni kao argument je posegnuto i pitanje naplate prihoda od PDV-a. U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) obrazložili su kako se entitetima i Brčko distriktu vrši raspodjela tih prihoda.

Pojedini političari u Federaciji Bosne i Hercegovine tvrde da ovaj entitet pri ovoj raspodjeli dobije znatno manje novca od prihoda koje je ostvario na osnovu indirektnih poreza.Prema njihovima navodima, u FBiH se ostvari više od 70 posto od ukupnih prihoda po spomenutoj osnovi, a da prilikom raspodjele dobije između 60 i 65 posto od ukupnih prihoda. Ostatak se raspodijeli Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Upravni odbor UIO, kojeg čine i entitetski ministri finansija, donosi odluku o raspodjeli novca sa jedinstvenog računa. Posljednja odluka je donesena prošli mjesec, a odnosi se na raspodjelu prihoda ostvarenih od aprila do juna ove godine. Prema toj odluci, FBiH će dobiti 62,94 posto, RS 33,51 posto i Brčko distrikt 3,55 posto.

Među posljednjima u FBiH koji su se požalili na ovakvu raspodjelu je bivši entitetski premijer i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“FBiH se vraća 700 miliona KM manje nego što građani ovog entiteta uplate u državnu kasu. Taj novac se prelijeva u RS koji dobije 600 miliona KM više nego što uplati i Brčko distrikt dobije 100 miliona KM više. Građani FBiH odavno pokazuju solidarnost sa drugim dijelovima zemlje kojima je za solidarnost nužna”, poručio je Nikšić.

Obrazloženje UIO

No, konstatacija da FBiH dobija znatno manje nego što uplati prema obrazloženju UIO-a nije istinita. UIO naglašava da se raspodjela vrši na osnovu krajnje potrošnje.

“Prihodi se raspodjeljuju prema krajnjoj potrošnji – svaki dio države dobije onoliko koliko je prihodovao prema potrošnji u tom dijelu zemlje. Prihodi od indirektnih poreza se ne mogu dijeliti tako da se svakome rasporede prema mjestu uplate PDV-a. Naime, ako firma sa sjedištem u Sarajevu ima poslovnice širom Bosne i Hercegovine, PDV prijavu predaje i plaća u Sarajevu. Međutim, tu je novac svih građana Bosne i Hercegovine koji su PDV platili kao krajnji kupci na računima i u FBiH, RS i Brčko distriktu, gdje god ta firma ima posluje”, objasnili su.

Kako su napomenuli, kada se podaci svih privrednih subjekata unesu u sistem UIO, dobijaju se podaci o krajnjoj potrošnji na osnovu koje se izračunavaju koeficijenti za raspodjelu prihoda. Također su podsjetili da Brčko distrikt odlukom visokog predstavnika ima fiksni koeficijent od 3,55 posto.

“Ako bi se koristili podaci prema mjestu uplate, savim logično bi bilo da je ubjedljivo najviše prihoda uplaćeno u Sarajevu, zato što je tu sjedište najvećeg broja velikih kompanija, ali još jednom ističemo da su te firme u Sarajevu samo uplatile PDV, a da su taj PDV platili građani širom Bosne i Hercegovine”, dodaju.

Prema njihovim podacima, 15.600 obveznika ima sjedište u Sarajevu, što je 32 posto svih obveznika. U UIO su telekom operatere, elektroprivrede, velike lance marketa i one koji se bave prodajom akciznih proizvoda (nafte, cigareta, alkohola itd.) izdvojili kao najveće porezne obveznike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79