Da li su lavovi u Zoo vrtu Sarajevo zapušteni i neuhranjeni?

Na društvenim mrežama pojavio se kontroverzan video mlade lavice Pioline iz Zoo vrta u sarajevskoj Pionirskoj dolini.

Na snimku lavica tetura i izleda neuhranjeno. Video koji je otvorio raspravu o adekvatnoj brizi i njezi životinja u zoo vrtu, posebno lavova, na Instagram storiju podijelila je Jelelena Karleuša, koja ima preko 2 miliona pratilaca na ovoj mreži. Napisala je i apel: “Ova lavica umire u užasnim uslovima u Sarajevu. Molim vlasti u Sarajevu da hitno reaguju!”. O čemu se radi i šta se dešava, tražili smo odgovor u Kantonalnom javnom komunlanom preduzeću Park, koje je nadležno za održavanje Zoo vrta u Pionirskoj dolini.

Mladunče Piolinu je povrijedila majka prije sedam godina

Najatraktivnije životinje u sarajevskom zoo vrtu su lavovi. Lav Rily i lavica Sarajčica prva su dva lava donirana iz prijateljskih zooloških vrtova u Evropi. Odličnog su zdravstvenog stanja, rečeno nam je, a Piolina (lavica na snimku, op.a.) prvi je lav rođen u Pionirskoj dolini i prvo mladunče para lavova.

“Rođena je u avgustu 2014. godine. Nedugo nakon Piolininog rođenja, lavica Sarajčica je, s obzirom da je to njeno prvo mladunče, šapom povrijedila mlado i od tada Piolina ima problem s razvojem kičme, vidnim deformitetom i činjenicom da ima teže pokretne zadnje ekstremitete.

Veterinarski tim od tada je posebnu brigu i njegu posvetio Piolini kao životinji kojoj je potrebna dodatna njega i zaštita. Od Piolininog rođenja i Veterinarski fakultet u Sarajevu vodi ljekarsku zaštitu i brigu o Piolini” , izjavila je za N1 Aldijana Hamza, stručni saradnik za informisanje KJKP Park Sarajevo.

Prije pet godina, 2016. prilikom boravka italijanskog veterinara urađen je, prvi u Bosni i Hercegovini, CT snimak Piolininog stanja, a na osnovu njega je utvrđeno da nije u pitanju oštećenje kosti.

“Mišljenje doktora veterinara iz Italije bilo je da bi jedino MR mogao jasno definirati u kojoj mjeri su oštećena tkiva i nervni sistem uz koštani dio. Međutim u Bosni i Hercegovini niti jedna institucija nema MR aparat, niti je moguće uraditi operativni zahvat životinje. O svemu svjedoče i fotografije u prilogu. Od tada je brigu o Piolini u Pionirskoj dolini preuzeo i posebno educirani kadar, jer se radi o životinji koja ima posebne potrebe i koja je svakodnevno pod nadzorom i pod punom pažnjom”, kazala je Hamza.

‘Nije tačno da je Piolina zlostavljana i neuhranjena’

O Piolininoj ishrani, rečeno nam je, vodi se posebna briga o čemu svjedoči i jelovnik. Piolina kao i njeni roditelji dnevno pojedu po 7 kilograma pregledanog, certificiranog i vrlo kvalitetnog mesa. Zbog svog stanja Piolina mora tokom dana boraviti i u otvorenom dijelu svoje nastambe, na suncu zbog D vitamina, koji joj se daje i kroz ishranu.

“Iako bi neko drugi radio sve da se oslobodi životinje koja ima problem s kretanjem ili bi je držao zatvorenu i daleko od očiju javnosti, preduzeće Park i Pionirska dolina to nikada neće uraditi. Mi se o životinjama smještenim u našem zoološkom vrtu brinemo i njegujemo ih s puno ljubavi, znanja i vrlo predano i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Nećemo ih sklanjati od javnosti samo zato što imaju poteškoće u razvoju, što su ostarile i slično. Naime na društvenim mrežama je sličan snimak Pioline objavljivan nekoliko puta, uz opis da je neuhranjena, dehidrirana i zlostavljana, što apsolutno nije tačno i daleko je od prave i jedine istine“, istakla je Hamza.

Uskoro, 10. avgusta se obilježava i Svjetski dan lavova. Iz Pionirske doline pozivaju sve da dođu i provedu vrijeme uz Piolinu jer i ona, kao i sve životinje u zoo vrtu, zaslužuje ljubav i brigu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79