Danas ne miriše čimbur i roštilj na Kamberovića polju u Zenici! (FOTO)

Zbog pandemije koronavirusa ni ove godine na Kamberovića polju u Zenici nema njenih stanovnika koji bi u ranu zoru ispekli čimbur te svoje druženje nastavili u roštilj i muziku tokom ostatka dana.

Novo normalno stanje živimo više od godinu dana. Sva veća takmičenja i manifestacije su otkazane, a višegodišnje tradicije prekinute zbog straha od širenja pandemije koronavirusa. Među takvim manifestacijama u Zenici je i tradicionalna Čimburijada koja je svake godine na obalama rijeke Bosne okupljala više od hiljadu Zeničana koji su već u zoru na trpezi pored rijeke Bosne imali gotov čimbur.

Obale rijeke Bosne na Kamberovića polju jutros su puste, iako je temperatura tek oko dva stepena iznad nule, to nije razlog zbog čega se Zeničani nisu okupili. Ni kiša, a ni snijeg, nisu mogli prekinuti tradiciju Čimburijade u Zenici, a ni proljetnog kupanja kojeg ni ove godine neće biti.

Na zelenim obalama Bosne ukrašenih proljetnim beharom jutros smo zatekli šetaće i rekreativce, a samo jedna manja ekipa, koja nije bila raspoložena za razgovor, okupila se na parkingu gdje su ispekli čimbur, kako bi ispoštovali tradiciju, te se uputili svojim kućama.

Ostaje nada da će “novo normalno” uskoro postati prošlost te da će se život u Zenici, ali i u cijeloj BiH, vratiti u normalno stanje kako bi uživali u tradiciji i meraku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79