Danas ročište na kojem će se iznijeti žalbe u predmetu “Respiratori”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se održava ročište na kojem će Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih u predmetu Fadil Novalić i drugi, iznijeti žalbe povodom prvostepene presude Suda BiH.

Nepravomoćnom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH Srebrena malina, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Istom presudom tadašnja dopremijerka FBiH i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.

Na ovu presudu Suda žalbe su izjavili i Tužilaštvo BiH, na njen oslobađajući, kao i odbrane optuženih, na osuđujući dio presude.

Žalbe će na današnjem ročištu biti javno iznesene pred tročlanim Apelacionim vijećem, kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić.

Prvostepenom presudom pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i Srebrene maline.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Novalić je oslobođen i optužbi za primanje nagrade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79