Danas sastanak stranačkih lidera o “Izbornom zakonu RS”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić sazvao je za danas u Banjoj Luci sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS, koje imaju poslanike u NSRS, o “Izbornom zakonu RS”.

Kada je riječ o donošenju izbornog zakona RS, Stevandić je još u srijedu, 3. januara, rekao da je on utemeljen u Ustavu RS i Bosne i Hercegovine i da nema pravnih problema da bi bio donesen, te da neće biti predmet nekog velikog sporenja, piše Fena.

– Bitno je da smo se dogovorili da pozovem sve predstavnike političkih partija, i u vlasti i opozicije, koje imaju poslanike u NSRS, da 8. januara, mnogo prije nego bi se zakon donosio, porazgovaramo o toj temi – rekao je novinarima Stevandić.

– RS će kreirati svoj izborni zakon koji predviđa da entitet sam provodi općinske i republičke izbore – rekao je Milorad Dodik, predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon sastanka sa predsjednicima stranaka koje su u vladajućoj koaliciji na nivou RS.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci u srijedu izjavio da je RS “odlučna da kreira novi izborni zakon RS koji je u skladu sa ustavima RS i BiH”. Dodao je da taj zakon – koji će biti upućen u zakonodavnu proceduru po hitnom postupku – neće zadirati u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

– RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje RS i koji će predvidjeti da izborna komisija RS provodi opštinske i republičke izbore – kazao je Dodik.

– Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH – upozorili su iz Ambasade SAD-a na ove bajave.

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

– Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79