Darku Elezu se ukida državljanstvo Srbije: Za sva krivična djela može mu se suditi u BiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije donijelo je odluku kojom se Darku Elezu ukida državljanstvo Republike Srbije.

Nezvanično se saznaje da mu ovo rješenje treba biti uručeno danas.

Državljanstvo Republike Srbije Elezu je oduzeto jer se dovodi u vezu sa krivičnim djelima iz oblasti organizovanog kriminala, da predstavlja sigurnosni rizik za građane Srbije i sigurnost u cjelini.

Ovo znači da je Elezu ostalo još samo državljanstvo BiH, te da mu se za sva krivična djela koja mu se stavljaju na teret može suditi u BiH.

Darko Elez izručen je iz Srbije u BiH 3. marta.

Elez je u decembru po potjernici Interpola Sarajevo uhapšen u Beogradu gdje je živio i radio duži niz godina.

On je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela, piše ATV.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine njegovo izručenje je tražilo na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama iz regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Nezvanično, riječ je o ubistvima vlasnika svadbenog salona “Rodeo” Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba “Sparta” Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ranije je saopćilo da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79