Demineri u Sanici kod Ključa očistili 66 hiljada kvadratnih metara

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Bihać B” tehničkim izviđanjem očistio je 65.953m2 sumnjive površine u okviru deminerskog zadatka uklanjanja kasetne municije na lokaciji “Gornja Sanica – Crkvena Glavica”, kilometar sjeverno od Sanice u općini Ključ.

Od ukupne površine predmetnog zadatka deminirana tehnički izviđena cjelina je 21.575 m2, dok je očišćeno 44.378 m2.

Na ovom zadatku pronađeno je 99 komada KB-1 (zvončići) koje je na licu mjesta uništio tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Na ovom području stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom koja im je, zajedeno sa  eksploatacijom šume, osnovni izvor prihoda za život. Uklanjanjem opasnosti od kasetne municije stanovnicima su obezbijeđeni sigurni uslovi za život i korištenje zemljišta. Pored navedenog, lokalnom stanovništvu je od velikog značaja i to što se na deminiranoj lokaciji nalazi i pravoslavna crkva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79