Detalji velike pljačke u RS-u: “Na kafu dobivali od 5.000 do 25.000 KM”

Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan”, častio je optuženog Branislava Zeljkovića po “tarifi” 9 maraka za svako odijelo koje je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS. Prema navodima iz optužnice, Marković je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 maraka.

Predaje novca, po naredbi Zeljkovića izvršene su u prostorijama Ujedinjene srpske. Upravo zbog ovih radnji Zeljković se osim za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja tereti i za primanje mita.

Osim Zeljkovića za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme optuženi su još i Slavko Bojić (49), Sani Crljić (51), Saša Marković (42) i Dragan Dubravac (47). Iako je znao da odijela nemaju potrebne sertifikate, Zeljković je od Markovića tražio da ovakva odijela isporučuje Institutu za javno zdravstvo RS.

U cilju dokazivanja krivice Zeljkovića i saučesnika, Tužilaštvo Republike Srpske saslušaće 70 svjedoka i pet vještaka.

Među svjedocima koji će biti saslušani su uglavnom radnici Instituta za javno zdravstvo RS, ali i Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenim osobama, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun“d.o.o Banjaluka u iznosu od 578.780 , Slavku Bojiću i “Procontrol” d.o.o.Banjaluka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratorija“ d.o.o. Banjaluka u iznosu od 28.700 KM.

Tužilaštvo je zatražilo da se navedeni iznosi oduzmu od optuženih, ukoliko se tokom postupka dokaže njihova krivica piše Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79