Foto: Facebook
DF odlučno protiv isporuke sudije Ustavnog suda BiH HDZ-u

DF odlučno protiv isporuke sudije Ustavnog suda BiH HDZ-u


Na redovnoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte održanoj danas u Sarajevu, razmatrana je aktualna politička situacija, a donesen je niz važnih zaključaka.

U saopćenju iz DF-a poziva se i ohrabruje sve članice Ujedinjenih nacija da podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini. Ističe se kako je to dug UN-a prema nevinim žrtvama genocida u Srebrenici te se pozdravlja trud i napor cijelog tima Predsjedništva BiH i ambasade Bosne i Hercegovine u UN-u u vezi s ovim pitanjem.

Također, Predsjedništvo DF-a poziva visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, da hitno poništi odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici, među kojima su i četnički vođe. Ova odluka predstavlja jasnu poruku mržnje prema preživjelima genocida i povratnicima u Srebrenicu i Republiku Srpsku.

U zaključcima DF-a ističe se da “Trojka” nastavlja s aktivnostima kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda BiH Marina Vukoju. Oštro se protive ovom prijedlogu te ističu da je DF kategorički i konzistentno protiv.

Dalje, ističe se da je “Trojka” zaustavila NATO put Bosne i Hercegovine u ovom mandatu. Nisu usvojili niti poslali u sjedište NATO-a Program reformi (ANP) za 2023., niti su pripremili isti za 2024. godinu. Pozivaju državnu vlast da hitno uputi u proceduru Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Na sjednici se govorilo i o pripremama Demokratske fronte za Lokalne izbore 2024. godine, na koje će DF izaći u punom kapacitetu u cijeloj Bosni i Hercegovini, nudeći građanima kvalitetne kadrove i program za precizno rješavanje problema lokalnih zajednica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija