Dijeli se 64,5 miliona KM: Koga će Delić izbaciti sa spiska EU pomoći stanovništvu?

Za pomoć EU u prevazilaženju posljedica energetske krize prijavilo se 216.955 porodica s ukupno 429.721 članom.

U toku je unošenje preostalih nekoliko hiljada aplikacija, a nakon toga će prikupljeni podaci biti dostavljeni Poreznoj upravi FBiH koja će ih provjeriti.

Preliminarni spisak korisnika pomoći bit će vraćen Ministarstvu rada i socijalne politike koje će ga objaviti, a isplata pomoći trebala bi biti započeta nakon žalbenog roka i nakon što Vlada FBiH usvoji konačnu listu. Novčani transferi iz Ministarstva trebali bi potom krenuti prema općinama, a iz njih i na račune krajnjih korisnika, javlja Fokus.

Ovako izgleda dugotrajna i komplicirana procedura raspodjele pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima. Dok su najugroženije kategorije u RS još u septembru počele dobivati ovu vrstu pomoći, kada će ona stići do korisnika u FBiH, niko sa sigurnošću ne može reći.

Građani s nestrpljenjem očekuju formiranje lista, no čini se da su mnogi uzalud čekali u redovima za prijavu.

Ono što je već izvjesno jeste da je broj prijava dvostruko veći od prvobitno očekivanih oko 109.000. To će u konačnici, s obzirom na to da se raspoloživi iznosi po LOT-ovima dijele na broj korisnika, rezultirati skromnijim iznosima pomoći.

Riječ je o porodicama u kojima živi penzioner s minimalnom penzijom, porodicama s primaocima stalne novčane pomoći, domaćinstvima u kojima žive djeca koja dobivaju federalni dječiji dodatak i domaćinstvima u kojima je dijete koje nema jednog roditelja.

Među prijavljenima najviše je penzionera, koje je zbunio kriterij iz javnog poziva kojim je precizirano da ovo pravo imaju domaćinstva u kojima su najviše dva korisnika prava na penziju koja nije viša od zagarantirane penzije iz decembra 2022.

“Kažu da će penzioneri s najnižim penzijama imati pravo na pomoć, ali nije nam jasno kako ako je zagarantirana penzija tada iznosila 531, a sada najniža iznosi 538 KM. Sramno je što bez pomoći ostaju penzioneri s penzijama iz FBiH, a koji žive u RS. Njih se molilo da se vrate, ljudi prevareni da se vrate i sada nemaju pravo. Njihove porodice nemaju pravo ni na posmrtninu koju daje Federalni zavod PIO, a ne ovo”, kaže član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Suljo Bekan.

Ranije je najavljeno do 300 KM za penzionere i do 600 KM za ostale tri kategorije, jer iz ukupno 64,5 miliona KM sredstava EU pomoć trebaju dobiti četiri kategorije domaćinstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79