Dijete umrlo u užarenom autu, nisu mu mogli pomoći

U akciji spašavanja djeteta bio je uključen i vojni helikopter

U naselju Sv. Lovrenc u slovenačkoj opštini Prebold danas su vatrogasci iz pregrijanog automobila izvukli dijete, koje je, nažalost, već bilo mrtvo.

Dijete je, naime, preminulo u automobilu, koji je ostavljen zaključan na suncu.

Sve se dogodilo oko 13 sati kada je dobijena dojava, ali uprkos brzoj intervenciji prolaznika i pruženoj prvoj pomoći vatrogasaca, djetetu nije bilo pomoći, prenijela je slovenačka N1.

U akciji spašavanja djeteta bio je uključen i helikopter slovenačke vojske.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije uputio je građanima apel da ne ostavljaju djecu i ne samo djecu u parkiranom automobilu na visikim temperaturama, jer može biti kobno.

Kada su vrućine, iznimno je važno da nikada ne ostavljate dijete samo u automobilu. Visoke temperature unutar vozila mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti djeteta. Evo nekoliko savjeta kako spriječiti ovu opasnost:

Nikada ne ostavljajte dijete samo u automobilu, čak ni na kratko vrijeme. Bez obzira na to koliko je vruće ili koliko kratko planirate biti odsutni, najbolje je da dijete uvijek ponesete sa sobom.

Organizirajte se unaprijed kako biste izbjegli potrebu ostavljanja djeteta u vozilu. Uvijek pokušajte uskladiti svoj raspored i obaveze s prisutnošću djeteta. Ako to nije moguće, razmislite o tome da pronađete pouzdanu i odgovornu osobu koja može čuvati dijete dok obavljate svoje poslove.

Ako je neizbježno da vozite s djetetom za vrijeme vrućina, uvijek provjerite jesu li uvjeti unutar vozila sigurni. Otvorite prozore ili koristite klima uređaj kako biste održali ugodnu temperaturu.

Budite svjesni rizika od toplinskih udara i pregrijavanja. Uvijek pratite stanje djeteta i obratite pažnju na simptome poput vrtoglavice, mučnine, dehidracije ili neuobičajenog ponašanja. Ako primijetite bilo kakve znakove nelagode ili zdravstvenih problema, odmah potražite medicinsku pomoć.

Edukacija je ključna. Podijelite informacije o opasnostima ostavljanja djece u vrućim vozilima s drugima, uključujući članove obitelji, prijatelje, susjede i kolege. Podignite svijest o ovom problemu kako bismo zajedno spriječili tragične situacije.

Slijedeći ove savjete, možete pomoći u osiguravanju sigurnosti djece tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Uvijek budite pažljivi i odgovorni prema dobrobiti svoje djece.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79