Diplomatski skandal: Rusija stavlja bh. entitet RS na nivo države?

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik nalazi se u posjeti ruskom Sankt Petersburgu gdje se održava Sigurnosni forum. Uz njega je i bh. državni ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Danas je zabilježen veliki propust jer je organizator, odnosno Ruska Federacija, posvetila bh. administrativnoj jedinici tretman jednak državi. Tome svjedoči i zastava entiteta RS koju su organizatori postavili ravnopravno uz zastave ostalih država. Zastave Bosne i Hercegovine nije bilo.

“Zastava Republike Srpske nalazi se među zastavama mnogih drugih zemalja učesnica Bezbjednosnog foruma u Sankt Peterburgu”, navedeno je na Dodikovom profilu na društvenoj mreži.

Na osnovu ovog diplomatskog propusta organizatora, koji sigurno nije slučajan, Rusi su dali entitetu RS status države i za očekivati je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputi protestnu notu.

Tako je zastava RS-a postavljena uz zastave Saudijske Arabije, Srbije, Singapura, Sirije, Sao Tome i Principe, Sejšela…

Ovakav pristup, kao i puna podrška secesionističkoj politici koju u BiH provodi lider SNSD-a Milorad Dodik, samo su još jedan od pokazatelja ruskog malignog utjecaja, ali i zašto su ruske diplomate u punoj ofanzivi i u New Yorku gdje se radi protiv donošenja rezolucije o Srebrenici.

Milorad Dodik je danas izjavio kako je zadovoljan “činjenicom da je Republika Srpska tretirana na važnom nivou u Sankt Peterburgu” i da je imao čast da se prvi obrati na konferenciji u vezi sa savremenim izazovima u polju sigurnosti. On je optužio Sjedinjene Američke Države da vode “specijalni hibridni rat protiv RS-a i Srbije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79