Direktor EPBiH Buljubašić: Poskupljenje struje od 10% nedovoljno za pokrivanje troškova

Direktor Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić, dao je izjavu nakon što je Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH (FERK) odobrila poskupljenje struje od 10 posto.

Ovo povećanje cijene električne energije stupit će na snagu od 1. augusta, što znači da će građani dobivati veće račune.

“Ovo je prvi korak FERK-a prema Elektroprivredi BiH nakon dugog niza godina i tiče se usklađivanja cijena prema kupcima u odnosu na proizvodne cijene. Međutim, ni ove današnje cijene nisu bliske proizvodnim, ali su važne za energetsku stabilnost,” izjavio je Buljubašić.

Na današnjoj sjednici FERK-a, istaknuto je da prethodni saziv ove komisije nije imao razloga odbiti prvi prijedlog Elektroprivrede BiH. “Važno je bilo čuti da je prethodni saziv FERK-a, na čelu sa Jasminom Bešom, bez potrebe skinuo ovu tačku s dnevnog reda. FERK nije ništa promijenio u našem zahtjevu. Bešo očito nije htio da se miješa u svoj posao za koji je primao plaću,” rekao je Buljubašić.

Naglasio je da novo poskupljenje nije dovoljno da pokrije troškove proizvodnje. “Mi da bi imali stabilan sistem, moramo imati stabilno preduzeće. Mi ćemo se truditi da popravimo stanje,” dodao je.

Buljubašić je također rekao da je zakonska osnova za donošenje novih cijena neupitna. Na pitanje znači li to da bi moglo doći do novih poskupljenja, odgovorio je: “Ovo je usklađivanje. Naši troškovi su iz godine u godinu rasli, a vidjet ćemo kako će ići u narednom periodu, kako će se kretati naši ulazni troškovi. FERK može i smanjiti cijene, i oni će pratiti naš rad.”

Građani će se sada morati suočiti s povećanim troškovima električne energije, dok se Elektroprivreda BiH bori da stabilizira svoje poslovanje i pokrije rastuće proizvodne troškove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79