Direktor Halilović verbalno napao ministricu Gudeljević jer ga je oslovljavala sa “ravnatelj”

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopćilo je da je ministrica Ankica Gudeljević verbalno napadnuta na sastanku zbog unapređenja procesa akreditacije visokoškolskih institucija u Brčko distriktu BiH, kojem su prisustvovali predstavnici Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Kako su istaknuli, na tom sastanku direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović je verbalno nasrnuo na ministricu Gudeljević zabranjujući joj da ga oslovljava sa “ravnatelj” jer je ta riječ “neprihvatljiva”.

Ističu da su učesnici sastanka nastojali uvjeriti direktora Halilovića da svako ima pravo da upotrijebi onu riječ koja je u duhu njegovog maternjeg jezika, no, nažalost, bez ikakvog učinka.

“Neprimjerena retorika je nastavljena uz optužbe upućene ministrici, kojom se nastojala diskreditirati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji građanke jedne države koja ima Ustavom zagarantirana prava da govori maternjim jezikom. Uprkos neprijatnostima kojima je bila izložena, Gudeljević je sastanak privela kraju imajući u vidu činjenicu da Halilović nije prethodno prisustvovao sastanku Asocijacije rektorskog zbora privatnih univerziteta smatrajući da se nastali problemi moraju pod svaku cijenu riješiti”, saopćili su iz ministarstva.

Na sastanku se, kažu, do kraja diskutiralo o problemima u procesu akreditacije i reakreditacije visokoškolskih institucija na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i o mogućnostima za unapređenje navedenog procesa, za što je direktor Halilović ustvrdio da su “obične nebuloze” te da “na to neće odgovoriti” – prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79