Displej u Zenici ako se ne popravi će biti zamijenjen ili skroz ukinut, uskoro u funkciji aplikacija za praćenje kvalitete zraka

Gradski displej u Zenici, koji služi za prikaz informacija i obavijesti građanima, već odavno je van funkcije zbog kvara. Popravak uređaja uskoro bi trebao biti realizovan, ali čeka se isporuka rezervnih dijelova.

Proces nabavke dijelova iz Kine traje znatno duže nego što su nadležni očekivali.

U Institutu “Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici za radio Zenit su kazali da se isporuka dijelova očekuje u naredne dvije sedmice.

Ovo nije prvi put da je gradski displej u Zenici u kvaru i van funkcije zbog tehničkih problema, a ako se ovakav trend nastavi, postoji zabrinutost da bi održavanje uređaja moglo postati financijski neodrživo, pa će se u navedenom slučaju odlučiti da li će displeji biti zamijenjeni ili demontirani i sklonjeni.

Trenutno se radi na alternativnom načinu informisanja građana, na izradi web stranice i aplikacije preko koje ćemo imati uvid u prvenstveno kvalitet zraka u Zenici, ali i šire, odnosno u podatke sa cijelog kantona.

“Centar za monitoring okoliša Zeničko-dobojskog kantona radi na izradi nove web stranice koja će biti od velike koristi građanima Zenice i okoline. Na ovoj web stranici će biti prikazani podaci sa svih automatskih stanica mreže za monitoring kvaliteta zraka u Zeničko-dobojskom kantonu, uključujući i stanice u gradu Zenici čiji podaci se inače prikazuju putem gradskih displeja. Ova nova web stranica bit će prilagođena pregledu s mobilnih telefona kako bi građanima Zeničko-dobojskog kantona omogućila jednostavan i brz pristup podacima o kvalitetu zraka na području kantona”, istakao je mr. sci. Halim Prcanović, dipl.ing maš. i šef Centra za okoliš Instituta “Kemal Kapetanović” u Zenici.

Zbog trenutnog kvara na gradskom displeju, ovo će biti posebno korisno sredstvo za praćenje informacija o kvalitetu zraka dok se uređaj ne popravi i ponovno stavi u funkciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79