Djeca u BiH otvaraju profile na društvenim mrežama već s 8 godina

Djeca u BiH otvaraju profile na društvenim mrežama već s 8 godina


Prema istraživanju provedenom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u sklopu projekta “Sigurnost djece na internetu – digitalne navike, odgoj i zaštita”, djeca u Bosni i Hercegovini počinju koristiti društvene mreže vrlo rano. Istraživanje je pokazalo da mnogi učenici otvaraju profile na društvenim mrežama prije nego navrše 10 godina. Minimalna dob za otvaranje profila u ovom istraživanju je bila osam godina, dok su najmlađi korisnici bili iz sedmog razreda, s prosjekom od 13 godina.

Prema podacima iz istraživanja, oko 50% učenika ima otvoren profil na Facebooku, dok je nešto manje zastupljen broj profila na Instagramu, gdje otprilike 43% ispitanih koristi ovu mrežu. Oko 10% učenika navelo je da koristi i druge mreže. U istraživanju se također ističe da su dječaci nešto češće korisnici Facebooka (57,7%) u odnosu na djevojčice (42,3%), dok je na Instagramu zastupljenost profila ravnomjernija među učenicima i učenicama.

Najčešći sadržaj koji djeca objavljuju na društvenim mrežama su privatne fotografije, različite poveznice i važni životni događaji. Alarmantan je podatak da se gotovo 31% učenika dopisivalo s nepoznatim osobama na društvenim mrežama, a nešto manje od 23% odgovorilo je da bi bilo spremno sastati se uživo s osobom koju su upoznali online. Ovi podaci ukazuju na ozbiljne rizike s kojima se djeca suočavaju na društvenim mrežama.

Stručnjaci upozoravaju roditelje na prijetnje koje dolaze s interneta.

Vahidin Đaltur, stalni sudski vještak za digitalnu forenziku, objašnjava za Večernji list da predatori često koriste “fake” profile kako bi privukli djecu. Oni često traže prijateljstvo, a nakon uspostavljanja povjerenja, traže privatne fotografije i druge osjetljive podatke. Djeca su često naivna i nesvjesna opasnosti, što može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući iznude novca i seksualno zlostavljanje.

Istraživanje koje je provedeno u okviru projekta “Sigurnost djece na internetu – digitalne navike, odgoj i zaštita” financiranog od Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, obuhvatilo je 279 učenika iz četiri  osnovne škole, uključujući učenike četvrtih i sedmih razreda. Podaci iz istraživanja naglašavaju potrebu za većom pažnjom i edukacijom roditelja i djece o sigurnosti na internetu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija